Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Z grafiťáka boháč: Vďaka Facebooku dostane 200 miliónov!

Z Davida sa už čoskoro stane milionár Zobraziť galériu (4)
Z Davida sa už čoskoro stane milionár (Zdroj: Facebook)

NEW YORK - Až 200 miliónov dolárov (148 miliónov eur) môže získať umelec David Choe vďaka chystanému vstupu prevádzkovateľa najväčšej svetovej sociálnej siete Facebook na burzu. Tvorca graffiti zo San Francisca si honorár za vymaľovanie prvého sídla firmy nechal zaplatiť v akciách nmiesto v peniazoch.

Tvorca pochádzajúci zo San Francisca dostal ponuku vyzdobiť prvú kanceláriu Facebooku v kalifornskom Palo Alto v roku 2005 od vtedajšieho prezidenta firmy Seana Parkera. Dostal pritom na výber, či si za svoju prácu vezme niekoľko tisíc dolárov, alebo akcie vo vtedy približne rovnakej hodnote. Teraz má podiel hodnotu okolo niekoľkých stoviek miliónov dolárov.

Choe vraj vtedy firmu považoval za "smiešnu a zbytočnú", napriek tomu sa ale rozhodol pre druhú možnosť. Podľa denníka The New York Times je teraz umelec, ktorý mal v minulosti niekoľko konfliktov so zákonom, úspešný a bohatý ešte pred vstupom Facebooku na burzu. Nie je však jasné, či už časť svojich akcií niekomu nepredal. Žiadosť o rozhovor odmietol, pretože si chce zachovať súkromie.

Spolu s ním sa vďaka Facebooku stane dolárovými milionármi zhruba tisícka zamestnancov firmy, ktorí za svoje služby dostávali odmeny v akciách. Najštedrejšie sa podľa britského denníka Daily Mail vedenie podniku správalo k programátorom. Bývalý zamestnanec tvrdí, že napríklad v roku 2009 firma ponúkla programátorom s pätnásťročnou pracovnou praxou nákup zhruba 65 000 akcií po šiestich dolároch.

Po smene akcií v pomere 5:1, ktorá sa odohrala v októbri 2010, môžu teraz títo zamestnanci nakúpiť celkovo 325 000 akcií, čo im pri následnom predaji za 40 dolárov za jednu akciu prinesie zisk 13 miliónov dolárov (9,6 milióna eur). Podľa ďalšieho z pracovníkov nebolo nijak výnimočné, keď vedenie ponúklo niektorým manažérom až 100 000 akcií naraz.

Facebook sa chystá na burze ponúknuť akcie za päť miliárd dolárov (3,7 miliardy eur). Firma dúfa, že by jej predaj mohol vyniesť až desať miliárd (7,4 miliárd eur). Celú spoločnosť podľa odhadov vstup na burzu ocenia na 75 miliárd až 100 miliárd dolárov (55,5 až 74 miliárd eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu