Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Facebook v stredu vstúpi na burzu, vyrobí tisíc milionárov!

Mark Zuckerberg vstupuje s Facebookom na burzu
Mark Zuckerberg vstupuje s Facebookom na burzu

SILICON VALLEY - Keď od niekoho niečo dostanete zadarmo, tak nie ste jeho zákazník, ale produkt. Mark Zuckerberg môže ponúknuť až 800 miliónov produktov. A dostane za ne dobre zaplatené, pravdepodobne už čoskoro.

Facebook pravdepodobne v stredu oficiálne vstúpi na burzu. Minulý piatok to oznámil denník Wall Street Journal, ale s tým, že sa o konečnom dátume stále rokuje. Zajtrajší termín však už medzitým potvrdili ďalšie zdroje.

Dlho očakávané IPO (tzv. Initial Public Offering čiže prvotná verejná ponuka akcií) ukončí špekulácie o tom, akú má dnes sociálna sieť vlastne hodnotu. Očakáva sa, že sa bude pohybovať medzi 75 až 100 miliardami dolárov. Predaj časti akcií by firme mohol v počiatočnej fáze vyniesť okolo 10 miliárd dolárov.

Agentúra Reuters už v decembri uviedla, že vstup Facebooku na burzu "vytvorí" približne 1000 nových milionárov. A tiež niekoľko miliardárov, predovšetkým zo zakladateľa Marka Zuckerberga, ale aj z jeho bývalých spolužiakov.

Ak všetko vyjde podľa plánu, bude vstup Facebooku na trh s cennými papiermi asi najvýznamnejším v technologickom sektore v histórii. Keď vstúpil na burzu v roku 2004 Google, dosiahol trhovú hodnotu "iba" 23 miliárd dolárov. Dnes ale činí už 184 miliárd.

Investori zajtrajšiu udalosť očakávajú s veľkým napätím. Analytici tvrdia, že úspech Facebooku pomôže sektoru IT i americkej ekonomike ako celku. Objavujú sa však aj hlasy varujúce pred príliš veľkým optimizmom. Vlani sa totiž nie úplne vydaril vstup na burzu veľmi favorizovaného Grouponu. Skeptický je aj mediálny magnát Rupert Murdoch, ktorý na Twitteri napísal: "Facebook je skvelý počin, ale 75 až 100 miliárd dolárov? To robí Apple vyložene lacným."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu