Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozba zmeny klímy: Až polovicu ekosystémov môže prevrátiť naruby!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PASADENA - Odborníci z NASA a Kalifornského technologického inštitútu v spoločnej štúdii tvrdia, že klimatické zmeny ovplyvnia zásadným spôsobom 40 percent ekosystémov na planéte ešte počas tohto storočia. Pokúsili sa zmapovať, ktoré oblasti tieto zmeny zasiahnu najsilnejšie a podľa serveru Bits of Science dospeli k šokujúcim záverom.

Klimatické zmeny podľa vedcov ovplyvnia výskyt lesov, stepí, tundier, púští alebo zaľadnenie. Aj tam, kde nie je púšť či naopak ľad, sa očakáva premena 30 percent vegetácie. Medzi oblasti, kde sa zmena klímy premení najvýraznejšie, patria rozsiahle oblasti na severnej pologuli - sever USA a Kanady, väčšina Európy, Sibír, sever Číny a taktiež oblasť Himalájí.

Projekcie sú založené na modeli nárastu globálnych priemerných teplôt o dva až štyri stupne Celzia do konca storočia. Ak sa táto predpoveď naplní, dosiahnu teploty úrovne maxím z medziľadových dôb. Hoci sa teda nedeje nič, čo by Zem už nezažila, odborníci upozorňujú, že tentoraz prebieha rast teplôt približne 100-krát rýchlejšie. Rýchla zmena skracuje čas pre možné prispôsobenie rastlín a živočíchov a naopak zvyšuje riziko ich vyhynutia.

"Varovné signály v podobe topenia ľadovcov a stúpania hladín morí názorne dokazujú zmeny a sú dôležité, ale oveľa významnejšie sú ekologické dôsledky týchto zmien," uviedol vedúci výskumu John Bergengren z Caltechu.

Ekosystémy sa vyvíjali v priebehu tisícov rokov aj dlhšie. Migrácia druhov, ktoré sa v nich vyvíjali, je v jednotlivých prípadoch síce možná, ale celý systém sa rýchlo presunúť do vhodných podmienok nedokáže. S tým je spojené narušenie potravinových reťazcov od mikroorganizmov a hmyzu v ich základe, až po predátorov na ich vrchole.

Mohlo by vás zaujať: 10 magických miest: Treba ich vidieť aspoň raz za život

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu