Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NASA zverejnila pôsobivé VIDEO: Takto sa Zem prehrieva!

NASA vizualizovala klimatické zmeny až do roku 2011
NASA vizualizovala klimatické zmeny až do roku 2011 (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil vizualizáciu, ktorá ukazuje zmeny teplôt v rokoch 1880 až 2011. V rozmedzí jedného storočia došlo k značnému nárastu.

"Vieme, že planéta absorbuje viac energie, než vydáva. Preto môžeme pozorovať trend pokračujúci smerom k vyšším teplotám. Rok 2011 patrí podľa záznamov k desiatim najteplejším rokom, aj keď ho ochladil klimatický jav La Niña aj najnižšia slnečná aktivita za niekoľko posledných rokov," uviedol James E. Hansen, riaditeľ Goddardovho inštitútu pre kozmický výskum v New Yorku.

Vzhľadom na veľkú prírodnú premenlivosť klímy sa vedci domnievajú, že teploty neporastú konštantne rok po roku. Každopádne však predpokladajú plynulý nárast teplôt v priebehu desaťročí. Potvrdil to aj Tom Karl, riaditeľ Národného centra klimatických údajov NOAA. Podľa neho by chladnejší rok nemal zmeniť celkový trend rastúcich teplôt.

Vyššie teploty sú z veľkej časti priživované narastajúcou koncentráciou skleníkových plynov v atmosfére, najmä oxidu uhličitého. Tieto plyny absorbujú infračervené žiarenie vychádzajúce zo Zeme a spomínanú energiu potom prepúšťajú do atmosféry, namiesto aby ju nechali uniknúť do vesmíru. Vyššie množstvo "chytenej" energie potom vedie k vyšším teplotám.

Fakt, že sa svet okrem iného nedokázal zbaviť nebezpečenstva nezvratných klimatických zmien, viedol vedcov k tomu, že v noci na 11. januára posunuli o minútu dopredu minútovú ručičku na hodinách varujúcich pred koncom sveta. Teraz ukazujú o päť dvanásť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu