Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci varujú: Tieto mestá zmiznú z povrchu zemského!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: news.discovery.com)

NEW YORK - Globálne otepľovanie môže ľudstvu priniesť horúčavy, suchá a búrky, na ktoré sa treba náležite pripraviť. Podľa medzinárodného tímu klimatológov môže počasie priniesť pohromu silne osídleným regiónom, zatopiť môže indický Bombaj, ohrozené sú Miami, Šanghaj, Bangkok či Rangún.

Takmer 600-stranovú chmúrnu predpoveď spracoval Medzivládny panel o klimatickej zmene, ktorý v roku 1988 založila OSN. Kým v minulých rokoch sa autori vo svojich správach sústredili na menej viditeľné zmeny teplôt vzduchu a správanie oceánov, tentoraz priniesli informáciu o dramatických prejavoch klimatických zmien, ktoré už teraz ročne spôsobujú celosvetové škody za 80 miliárd dolárov.

"Zmeny klímy vnímame prostredníctvom extrémov, chránený pred nimi nie je nikto," uvádza správa. Najviac ohrozený je indický Bombaj, kde žije v rizikovej zóne 2,7 milióna ľudí. Zvýšená hladina oceánu môže spolu s prudkými dažďami a záplavami zmeniť celú aglomeráciu v neobývateľnú zónu.

Menej, ale tiež vážne ohrozené je Miami na Floride, thajská metropola Bangkok, indická Kalkata, čínske mestá Šanghaj a Kuang-čou (predtým Kanton), Ho Či Minovo mesto vo Vietname alebo najväčšie barmské mesto Rangún.

Opustiť svoje obydlia budú možno musieť obyvatelia niektorých malých ostrovov, napríklad Maledív v Indickom oceáne. "Rozhodnutie či a kedy sa odsťahovať je najbolestnejšie, ale čeliť mu ľudia budú čoraz častejšie," komentoval správu jeden z jej autorov Chris Field.

Nie všetko je ale stratené. Ako príklad štátu, ktorý dokáže pohromám čeliť, uvádza správa chudobný ázijský štát Bangladéš. Kým v roku 1970 tam tropický cyklón usmrtil 300 tisíc ľudí, v roku 2007 ešte silnejší cyklón zabil len 4200 ľudí. Krajina sa naučila na prírodné katastrofy pripraviť a čeliť im.

Opakom je Barma, ktorú v roku 2008 postihla búrka porovnateľná s Bangladéšom z predchádzajúceho roka. V Barme vtedy zomrelo 138 tisíc ľudí, teda 33-krát viac ako v Bangladéši.

Tropické búrky môžu byť v budúcnosti čoraz silnejšie, ale ich počet neporastie, bude sa naopak mierne znižovať, tvrdia autori správy. Predpokladajú väčšie horúčavy a častejší výskyt rekordných teplôt, ale aj silnejšie dažde v severnej a strednej Európe, v Kanade, východnej Afrike a severnej Ázii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu