Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Deti a lyžovanie v klube

Lyžovanie v klube Zobraziť galériu (3)
Lyžovanie v klube

Rekreačné lyžovanie má na Slovensku veľmi silné zázemie a dá sa povedať, že zjazdové lyžovanie je u nás najpopulárnejší zimný šport.

Pretekárske lyžovanie sa rozvíja najmä v podhorských oblastiach resp. vo väčších mestách so solventným obyvateľstvom. Lyžovanie načiera hlboko do peňaženky a rodičia mladých lyžiarov chcú vidieť výsledky. A tu začína jeden z dlhoročných problémov slovenského lyžovania. V lyžiarskych kluboch to praská vo švíkoch,  čo sa týka mladších vekových kategórii. Po dosiahnutí istého veku však mladí pretekári predčasne končia z finančných dôvodov, ale častejšie preto, že sú jednoducho psychicky a fyzicky vyčerpaní a demotivovaní.

Na starostlivosť štátu o športovanie mládeže v tomto prípade zabudnime, pretože všetky lyžiarske kluby na Slovensku fungujú na samofinancovaní. Podľa staršieho článku v SME dáva SR na šport v prepočte na obyvateľa jednu desatinu v porovnaní s Čechmi. To je jeden vážny problém. S ním však súvisí ďalší. Ak sa rodič rozhodne pre lyžiarsky klub a chce svojmu dieťaťu takto nadštandardne dotovať jeho športové aktivity, často je to spojené s nezdravými ambíciami a nádejami, ktoré rodič do svojich detí vkladá. Na vedenie klubu rodičia vyvíjajú tlak, priamo, alebo nepriamo, aby ich deti dosahovali čo najlepšie výsledky v súťažiach už od tých najmladších kategórii.

Z výpovede samotných trénerov vyplýva, že si síce uvedomujú nekoncepčnosť a všeobecnú nevhodnosť takéhoto naháňania sa za výsledkami, ale tento boj s rodičmi vo väčšine prípadov vzdávajú a prispôsobia sa vkusu a predstavám svojich „zamestnávateľov“ napriek tomu, že odbornosť by mali garantovať oni sami. Predčasná špecializácia, tlak na výsledky, neprimeraný objem a intenzita tréningu často spojená s únavným cestovaním končia v prevažnej väčšine prípadov predčasným ukončením pretekárskej kariéry a tzv. burn out efektom, teda psychickým a fyzickým vyčerpaním. Takýto záver prináša samozrejme frustráciu aj rodičom.

V tejto situácii vznikol na Slovensku lyžiarsky klub Freeski, ktorého hlavnou filozofiou je trvať na základných princípoch telesného a duševného rozvoja detí a mládeže prednášaných na vysokých školách s telocvikárskym zameraním a predstaviť deťom lyžovanie formou a intenzitou adekvátnou ich veku.

Výkonnostné ciele klubu sú plánované v dlhodobom horizonte. Klub Freeski má za cieľ vychovať z mladého jazdca čo najvšestrannejšieho lyžiara s prirodzeným pozitívnym vzťahom k lyžovaniu a partii. V neskoršom veku, cca okolo12 rokov, sa členovia začínajú špecializovať na vybrané disciplíny /aj nové freestyle a freeride disciplíny/ a postupne absolvujú čoraz intenzívnejšie tréningy. Dovtedy sa mladí lyžiari venujú jednotlivým disciplínam len zábavnou formou a účasť na pretekoch je sporadická, bez dôrazu na výsledky.

Voľná jazda vo všetkých mysliteľných podmienkach a terénoch je kľúčom k dobrému technickému základu. Príprava na snehu prebieha v kvalitných zimných strediskách Rakúska. Všestrannosť v suchej príprave a využívanie najmodernejších metód a pomôcok vedú k potrebnému kondično-koordinačnému základu. Pomocou gymnastiky, akrobacie na trampolínach a cvičení na balansovacích doskách rozvíjajú tréneri v klube Freeski koordinačné schopnosti využívajúc senzitívne obdobia u detí.

klube Freeski vedia, že dobrý športovec je multifunkčný športovec. Preto svojich členov vedú k mnohým ďalším športom ako sú snowboarding, windsurfing, lezenie, cykloturistika, kiting, skateboarding, lukostreľba atď.

Ďalším bonusom klubu Freeski je možnosť členstva aj pre deti, ktoré nikdy pretekať nechcú a ich cieľom je naučiť sa perfektne jazdiť a zažívať v partii nádherné dni v zimnej prírode. V mnohých lyžiarskych kluboch je táto možnosť vylúčená.

Tento projekt je síce v svojich začiatkoch, ale tím trénerov zložený z absolventov FTVŠ UK v Bratislave verí v svoju víziu. V neposlednom rade je výhodou nižšia cena členského v porovnaní s inými lyžiarskymi klubmi v Bratislave.

Klub Freeski prijíma deti od 4 rokov.

Ak vás zaujal koncept klubu Freeski, kontaktujte nás na tel. čísle 0903246949, 0903 213122.

Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte  zapožičanie lyžiarskeho vybavenia pre vaše dieťa na celú sezónu od obchodu a požičovne športových potrieb Cornerboardshop.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu