Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V USA objavili zmutovaný vírus prasacej chrípky: Dvaja ľudia zomreli!

ilustračné foto
ilustračné foto

WASHINGTON - Dvanásť obyvateľov USA sa podľa tamojšieho Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) nakazilo zmutovaným vírusom prasacej chrípky, ktorý je pravdepodobne prenosný z človeka na človeka. Vírus s označením H3N2v sa rozšíril už do piatich štátov, v Západnej Virgínii dvaja ľudia ochoreniu podľahli.

CDC zistilo, že nakazení týmto vírusom sa infikovali po kontakte s ošípanými, v niektorých prípadoch však styk so zvieratami chýbal, preto predpokladá, že sa tak stalo prenosom z človeka na človeka. "Všetky chrípkové vírusy majú schopnosť mutovať, a preto je možné, že sa rýchlo rozšíri," uviedlo CDC na svojej webovej stránke.

Vírus objavili v štátoch na východnom pobreží a stredozápade krajiny už v júli resp. auguste 2011. Dva ohlásené prípady sú z Indiany, tri z Iowy, dva z Maine, tri z Pensylvánie a dva zo Západnej Virgínie. Nákazlivé ochorenie si doteraz vyžiadalo dve obete a tri hospitalizácie.

CDC závažnosť ochorenia síce označilo za ľahké, ale podľa správy, ktorú vydalo 22. novembra sa zásadné líši od klasickej ľudskej chrípky A (H3N2), sezónne očkovanie preto poskytne dospelým iba obmedzenú a deťom žiadnu ochranu.

Pandémia prasacej chrípky H1N1 si od roku 2009 až do polovice roku 2010 vyžiadala 17-tisíc obetí po celom svete. Podľa svetovej zdravotníckej organizácie mala katastrofický dopad. Paradoxne medzi hospitalizovanými boli väčšinou deti a dospelí než starší ľudia.

.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu