Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Máte radi ružovú? Zlá správa: Taká farba neexistuje!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto (Zdroj: news.com.au)

SYDNEY/BRATISLAVA - Ak vás informácia o tom, že ružová farba neexistuje, zarazila, nuž, je to naozaj pravda. Lúč bieleho svetla je tvorený zo spektra farieb, ktoré začína červenou a pokračuje cez oranžovú, žltú, zelenú, modrú až po fialovú. Ale ružovú v spektre nenájdete.

Vyskúšajte si nasledujúci pokus. Hľaďte minútu na ružový kruh a potom sa pozrite na biele miesto hneď vedľa obrázka. Akú vidíte farbu?

Máte radi ružovú? Zlá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: news.com.au)

Pretrvávajúce vnem by sa mal ukázať v zelenej farbe. Prečo je to tak?

Keď naše oči vnímajú farby, zisťujú to pomocou detekcie rozdielnych vlnových dĺžok svetla dopadajúceho na sietnicu. Farby sú rozlišované pomocou ich vlnovej dĺžky, mozog spracuje túto informáciu a vytvorí vizuálne zobrazenie - farbu. Informoval portál ideje.cz.

To znamená, že farby vlastne existujú iba v našom mozgu - svetlo naozaj cestuje od objektov do našich očí a každý objekt dokáže dobre vysielať/odrážať rozdielny súbor vlnových dĺžok svetla, ale to, čo v podstate určuje farbu ako protiklad vlnovej dĺžky, je vytvorené vnútri mozgu.

Takže, čo nastane v prípade, keď oči súčasne zdetekujú vlnové dĺžky z oboch koncov svetelného spektra (t.j. červené a fialové svetlo)?

 

Všeobecne môžu nastať dva rôzne spôsoby interpretácie vstupných dát:

A, Súčet vstupných odoziev vyprodukuje farbu v polovici vzdialenosti spektra medzi červenou a fialovou (čo by mohlo vytvoriť zelenú farbu - nie príliš typickú kombináciu červenej a fialovej)

B, Vytvorí novú farbu v polovici vzdialenosti spektra

Ružová je dôkazom toho, že mozog využíva možnosť B. Zrejme vytvára farbu spájajúcu medzeru medzi červenou a fialovou, pretože sa taká farba vo farebnom spektre samotná nevyskytuje. Ružová nemá vlastnú pripísanú vlnovú dĺžku, na rozdiel od ostatných farieb svetelného spektra.

Ružová neexistuje

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu