Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Strhujúce snímky: Ľudstvo okolo Zeme upriadlo pavučinu!

Viditeľné stopy ľudskej činnosti na Zemi Zobraziť galériu (3)
Viditeľné stopy ľudskej činnosti na Zemi (Zdroj: prophecydude.com)

MONTREAL - Kanadský antropológ Felix Pharand venoval 13 rokov usilovne pracoval na zbere dát a následnom vytvorení unikátnych vizualizácií, ktoré znázorňujú prítomnosť ľudskej rasy na Zemi a jej prejavy a vplyvy na modrú planétu. Výsledkom sú strhujúce zábery, ktoré zobrazujú stopy ľudských technológií - dráhy leteckej dopravy, cesty, železnice či dátové káble.

Ľudstvo kolonizovalo Zem a upriadlo okolo nej pavučinu z moderných technológií i dopravnej infraštruktúry. Pharand na obyčajnom domácom počítači spracovával dáta z amerických agentúr Geospatial Intelligence Agency a Atmospheric Administration. Na základe týchto údajov vytvoril mapy, ktoré približujú, ako ľudstvo domestikovalo Modrú planétu. Spracované dáta vložil v grafickej podobe do satelitných snímok nočnej zemegule.

Zo získaných údajov podľa neho napríklad vyplýva, že tri percentá povrchu planéty tvorí asfalt. To je pre porovnanie zhruba rozloha Indie.

Strhujúce snímky: Ľudstvo okolo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: prophecydude.com)

Práve v týchto dňoch pritom ľudstvo oslávilo zavŕšenie ďalšej populačnej méty, keď dosiahlo počet sedem miliárd jedincov žijúcich na planéte. To je podľa štatistík OSN viac ako šesť percent z celkového počtu ľudí, ktorí kedy po Zemi chodili. Ku koncu 21. storočia by malo na svete podľa odhadov žiť takmer 16 miliárd ľudí.

"Tie obrázky ukazujú niekoľko aspektov globálnej ľudskej činnosti," komentoval svoje dielo 34-ročný Felix Pharand z kanadského Motrealu."Je na nich vidieť všetko, cez cesty, svetelné znečistenie, železničné trate až po elektrické vedenie. Ukazuje to skutočný rozmer našej civilizácie, vzorec našej globálnej expanzie a spôsob, akým sme súčasnú podobu Zeme ovplyvnili," dodal.

Strhujúce snímky: Ľudstvo okolo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: prophecydude.com)

Pharandovým zámerom bolo vytvoriť vízie planét podobné sci-fi filmom. S tým rozdielom, že jeho vizualizácie sú založené na reálnych dátach.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu