Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci veria: Na tomto mieste na Zemi vznikol život!

Isua Rocks
Isua Rocks (Zdroj: stanford.edu)

PRAHA/BRATISLAVA - Sopky v Isua na juhozápade Grónska označil tím geológov z Lyonu za pravdepodobné miesto zrodenia primitívneho života na Zemi. Pred približne štyrmi miliardami rokov sa práve z týchto sopiek uvoľnili chemické zlúčeniny nevyhnutné pre vytvorenie prvých biomolekúl v podmienkach vhodných pre vznik života.

Na mieste zvanom Isua Rock sa tak prvýkrát podarilo nájsť miesto, ktoré tieto podmienky spĺňa, alebo lepšie povedané spĺňalo pred 3,8 miliardami rokov, kedy vznikol prvý primitívny život. Lyonský tím o svojom výskume informoval v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Napísal portál novinky.cz.

Podľa vedcov mala pre život - formovanie biomolekúl - zásadný význam prítomnosť serpentinitu, temne zeleného minerálu, ktorý sa používa pri výrobe šperkov alebo dekoratívnych obkladov. V prírode vzniká v miestach, kde sa morská voda dostáva do vrchného zemského plášťa a v hĺbkach okolo 200 kilometrov prechádza do zóny, kde dochádza k posunu zemských dosiek. Minerál sa objavuje aj na stenách pri hydrotermálnych zdrojoch.

Predpokladalo sa už predtým, že život vznikol v blízkosti hydrotermálnych zdrojov, ktoré sú dodnes k videniu na morskom dne v blízkosti oceánskych chrbtov. V týchto miestach je dostatok vodíka, metánu a dusíkatých zlúčenín, ktoré chrlia podmorské gejzíry. Avšak tieto podmorské čierne komíny sú zároveň silne kyslé, a to bráni vytvoreniu stabilných väzieb pre vznik aminokyselín, stavebných kameňov organických molekúl. Preto bolo nutné nájsť také miesto, ktoré by poskytovalo rovnaké prostredie a zdroje, ale bez tejto kyslosti.

Analýza sedimentov z grónskej oblasti pochádzajúcich z doby pred 3,8 miliardami rokov však ukázala, že špecifické zloženie hornín v oblasti, ktorá patrí ku geologicky najstarším na Zemi, vytvorila podmienky vhodné pre stabilizáciu aminokyselín. Navyše analýza potvrdila aj prítomnosť fosforu, ktorý doplnil koktail pre vznik primitívneho života.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu