Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Czech Press Photo 2011: Táto fotografia vyhrala

Fotografia z českých nepokojov
Fotografia z českých nepokojov (Zdroj: czechpressphoto.cz)

BRATISLAVA - Tohtoročnú súťaž Czech Press Photo vyhrala fotografia Stanislava Krupařa Z nepokojov na severe Čiech, ktorú odfotil pre časopis Reflex v septembri vo Varnsdorfe. Výsledok súťaže vyhlásila v pondelok na tlačovej konferencii riaditeľka súťaže Daniela Mrázková.

"Fotografia roka je hlavnou cenou súťaže a vyhrala ju snímka, ktorú medzinárodná porota hodnotí najvyššie z hľadiska novinárskych kvalít, teda aktuálnosti, informatívnosti, výrečnosti, pohotovosti a súčasne má vynikajúcu estetickú úroveň. Symbolizuje závažnú tému roka. Držiteľ ceny získava peňažnú odmenu 120-tisíc korún (v prepočte približne 4840 eur) a sklenenú plastiku Krištáľové oko," uviedla Mrázková.

Víťaz súťaže bol výsledkom milo prekvapený. "Ultrapravicovú scénu fotím niekoľko rokov. Nemohol som nebyť pri nepokojoch, ktoré sa začali diať v auguste," povedal Krupař k snímke, ktorú spravil 10. septembra. "Už desiateho septembra bolo jasné, že to nedopadne dobre. Polícia zabránila davu pokračovať k rómskym ubytovniam, potom začali lietať kamene. Polícia nakoniec použila vodné delo," rozprával Krupař.

Grant Prahy Czech Press Photo, teda ročné štipendium pražského magistrátu na fotografovanie premien hlavného mesta Českej republiky na odporúčanie medzinárodnej poroty vyhrali fotografi Alena Dvořáková a Viktor Fischer. Dvojica autorov uchvátila porotu rozpracovaným projektom, v ktorom sledujú fenomén vody a úlohu vodného živlu v Prahe. Povinnosťou držiteľa je po roku práce odovzdať pražskému magistrátu najlepšie fotografie na archívne a výstavné účely.

Súťaž má ďalších osem kategórií, v ktorých porota udeľuje prvé, druhé a tretie miesto. Výhercovia prvých miest získavajú 25-tisíc českých korún (v prepočte približne 1000 eur) a diplom Zlaté oko. Výhercovia druhých miest získavajú 15-tisíc českých korún (v prepočte približne 600 eur) a diplom a výhercovia tretích miest dostávajú s diplomom desaťtisíc českých korún (v prepočte približne 400 eur).

V kategórii Aktualita získal Zlaté oko opäť fotograf Stanislav Krupař za svoju víťaznú snímku Z nepokojov na severe Čiech. Druhú cenu získal Jan Zátorský za svoju sériu fotografií Revolúcia v Egypte, ktorú spravil pre denník MF Dnes. Tretiu cenu získal fotograf David Neff za snímku, ktorá vznikla v júli tohto roku v Nórsku po masakre masového vraha Breivika s názvom Nórske slzy.

Zlaté oko v kategórii Reportáž získal fotograf na voľnej nohe Jan Cága za svoju sériu Toxické bahno v Maďarsku. Druhú cenu získal Martin Krpač z TV Prima za fotografie Zrkadlo katastrofy - tsunami. Sériu fotografií spravil autor v Japonsku 14. marca tohto roku. Tretiu cenu získal fotograf Martin Bandžák za sériu Život v táboroch 18 mesiacov po zemetrasení. Snímky spravil na Haiti v júli tohto roku. Porota udelila v tejto kategórii aj čestné uznanie Karlovi Tůmovi za Choice Images: Prague Pride 2011.

V kategórii Ľudia, o ktorých sa hovorí, získal prvú cenu Vojtěch Herout za fotografiu Václav Havel nakukuje pri premiére svojho filmu Odcházení. Na druhom mieste skončila snímka Tenisová láska - Andre Agasi a Steffi Graf počas charitatívnej exhibície od Michala Čížka pre agentúru AFP. Tretiu cenu získal Stanislav Zbyněk z ČTK za fotografiu Inšpekčná cesta nového ministra životného prostredia do bývalej huty Poldi.

Zlaté oko v kategórii Šport získal Michal Kamaryt z ČTK za fotografiu Fínsky reprezentant Mikael Grandlund strieľa gól ruskému brankárovi Konstantinovi Barulinovi v zápase Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Porota v tejto kategórii udelila i dve čestné uznania: Martinovi Divíškovi za snímku Denník: Srnka prebieha trať závodu Grand Prix a Jitke Rjaškovej za fotografiu Na futbale.

V kategórii každodenný život vyhrala Zlaté oko autorská dvojica Alena Dvořáková a Viktor Fischer za sériu Väzenská duchovná služba. Zlaté oko v kategórii Portrét získal fotograf Petr Toman z Boomerang Publishing za sériu snímok Likvidátori z Černobyľu. "Černobyľ je moja srdcová záležitosť. Vyvoláva určitý druh závislosti v ľuďoch. Nie je ani zďaleka mŕtvy, táto téma nie je vyriešená. Ja som sa zameral na likvidátorov, ľudí, ktorí spojili svoj život s likvidáciou havárie. Všetci tí ľudia sú chorí," povedal Toman.

Sedemnásty ročník súťaže sa konal pod záštitou prezidenta Českej republiky Václava Klausa a primátora hlavného mesta Prahy Bohuslava Svobodu. Do súťaže sa prihlásilo 288 fotografov s trvalým bydliskom v Českej alebo Slovenskej republike s celkovým počtom 3744 fotografií.

Medzinárodná porota zasadala 7. až 9. októbra tohto roku. Mala jedenásť členov, medzi ktorými boli českí a zahraniční fotografi, publicisti a pedagógovia. Okrem už spomenutých cien udelila tiež dve ceny Nikon Sports Awards, šesť cien pre mladých fotografov do 25 rokov Canon Junior Awards a cenu Academic za najpôsobivejšiu fotografiu živej prírody. Tú získal fotograf denníka MF Dnes Dan Materna za sériu fotografií Vlk.
 

Czech Press Photo 2011:
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: czechpressphoto.cz)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu