Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Neuveriteľné zábery: Odhalili "neviditeľné" tajomstvá Slnka!

Nezvyčajný pohľad na Slnko Zobraziť galériu (9)
Nezvyčajný pohľad na Slnko

LONDÝN/BRATISLAVA - Unikátne zábery ponúkajú nevšedný pohľad na Slnko tak, ako ho nedokáže uzrieť ľudské oko. Fascinujúce obrazy urobil satelit Solar Dynamics Observatory (SDO), ktorý zachytil energiu vychádzajúcu z hviezdy pomocou röntgenových lúčov a ultrafialového svetla.

Jasnosť obrazov dokazuje, že satelit americkej agentúry pre letectvo a vesmír NASA zasiela ucelenejšie vedecké údaje o Slnku, než akékoľvek iné vesmírne zariadenie. Niektoré snímky ukazujú extrémne detaily pulzujúcej hmoty či aktivitu, ktorá prebieha na povrchu. SDO každý deň odošle 1,5 terabajtu dát, čo zodpovedá 500-tisíc skladbám v MP3 prehrávači.

Satelit vypustili vo februári 2010 a počas svojej misie bude skúmať magnetické pole Slnka pre lepšie pochopenie jeho úlohy v klíme Zeme. Taktiež by mal pomôcť vedcom porozumieť slnečným erupciám, ktoré môžu poškodiť komunikačné satelity a dodávky elektriny.

SDO obieha vo výške 35-tisíc kilometrov nad Zemou a jeho päťročná úloha vo vesmíre by mala Američanov vyjsť približne na 855 miliónov dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu