Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Masívna slnečná erupcia zasiahne Zem: Môže narušiť rádiové signály!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Častice z nedávnej solárnej búrky budú v najbližších troch dňoch bombardovať Zem, pozorovatelia sa preto tešia na úžasnú polárnu žiaru. Negatívnou stránkou tohto javu ale môžu byť výpadky rádiových signálov.

Radiácia vyvolaná výronom koronárnej hmoty (CME), teda vyvrhnutím slnečných častíc do vesmíru, môže ovplyvniť rádiové signály aj elektronické systémy v satelitoch aj na Zemi. Častice tiež pri kontakte s atmosférou spôsobujú jav zvaný polárna žiara.

"Geomagnetické búrky kategórie G1 (menšej intenzity) sa v dôsledku kolízie s koronárnou hmotou očakávajú 28. a 29. decembra. Výpadky rádiových signálov sa očakávajú do 31. decembra, " napísal americký Národný úrad pre oceány a ovzdušie (NOAA).

Slnečná erupcia súvislosť so zvýšenou slnečnou aktivitou, ktorá kolíše v 11-ročných cykloch a najbližšie maximum dosiahnuť v roku 2013.

Z minulosti známe prípady aj výpadkov dodávok elektriny. V roku 1989 výron koronárnej hmoty zo Slnka takto odrezal od dodávok elektriny šesť miliónov ľudí v kanadskom Quebecu. Avšak podľa odborníkov sa ľudia na Zemi nemusia v súvislosti s erupciou obávať priameho ohrozenia vďaka odtienenia, ktoré poskytujú elektromagnetické pole a atmosféra okolo planéty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu