Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nadýchanie sa dymu z áut môže urýchliť infarkt

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Nadýchanie sa splodín z automobilových výfukov zvyšuje riziko infarktu. Uvádza sa to v štúdii, ktorú zverejnil časopis British Medical Journal. Podľa výskumníkov nebezpečenstvo trvá šesť hodín po vystavení škodlivinám a potom klesá. Autori tvrdia, že automobilové splodiny asi nemôžu infarkt vyvolať priamo, ale urýchlia ho. Je vraj však isté, že zdraviu škodia a že ľuďom skracujú život.

Ako základ pre štúdiu použili lekárske záznamy 80 tisíc anglických a waleských pacientov po infarkte. Pomocný riaditeľ britskej nadácie pre srdcové choroby Jeremy Pearson povedal, že táto rozsiahla štúdia preukazuje, že "riziko infarktu sa dočasne, asi po dobu šiestich hodín, zvyšuje po nadýchaní sa splodín z áut". Tieto škodliviny zrejme zhustia krv do tej miery, že sa môžu vytvoriť krvné zrazeniny, ktoré spôsobia zástavu. "Radíme pacientom, ktorí trpia nejakou srdcovou chorobou, aby sa vyhýbali miestam s hustou dopravou," povedal Pearson.
    
Autori štúdie porovnávali zdravotné záznamy výskytu symptómov srdcového zlyhania s hodinovými údajmi o obsahu škodlivín v ovzduší ako ozón, prašné častice, oxid uhličitý, oxid dusičitý a oxid siričitý.
    
Krishnan Bhaskaran, ktorý štúdiu viedol, sa domnieva, že vystavenie splodinám len urýchli zlyhanie srdca u ľudí, ktorí by skôr alebo neskôr rovnako ochoreli. Napriek tomu vraj je ale isté, že chronické vystavenie týmto škodlivinám zdraviu škodí. Tiež Pearson dodal, že nekvalitná strava a fajčenie sú pre vznik infarktu zrejme oveľa významnejšie faktory. "Automobilový dym je však pralinka na torte, ktorá vás môže skoliť," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu