Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Čierna čokoláda znižuje neblahé dôsledky opaľovania

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

MONTREAL - Upozornenie pre milovníkov čiernej čokolády a opaľovania: tieto dve radosti sa nielen nevylučujú, ale tá prvá znižuje neblahé dôsledky tej druhej, teda spáleniu slniečkom. Uvádza to podľa agentúry AFP správa kanadských výskumníkov, ktorí sa to snažia dokázať.

Ústav INAF v provincii Quebec začal zháňať 60 žien s veľmi svetlou pleťou vo veku 25 až 65 rokov. Ženy budú počas 12 týždňov jesť denne tri štvorčeky čiernej čokolády, ktorá má prírodné antioxidanty, alebo placebo, ktoré má podobnú chuť, ale nemá oxidanty, upresnil vedúci výskumu Bruno Riverina.

Účastníčky výskumu nebudú vedieť, ktoré z nich jedia skutočnú čokoládu a ktoré len jej náhradu. Pri pravidelných návštevách ústavu bude vždy ženám ožiarená ruka ultrafialovým žiarením. Výskumníci veria, že koža žien konzumujúcich čokoládu vydrží bez ujmy väčšie množstvo žiarenia než u ostatných.

K podobným záverom dospeli výskumy v Británii a Nemecku. V týchto prípadoch bol počet skúmaných osôb ale výrazne menší, v prvej krajine 18, v druhej 30. Québeckí výskumníci sa navyše neobrátili na mužov, ktorí majú celistvejší hormonálny profil. Ak ich práca potvrdí predchádzajúce závery, poteší to zrejme podľa AFP i výrobcu pravej čiernej čokolády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu