Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V Nemecku si pripomínajú 50. výročie Berlínskeho múru

Muž zapaľuje sviečku pri pamätníku Berlínskeho múru Zobraziť galériu (4)
Muž zapaľuje sviečku pri pamätníku Berlínskeho múru (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecko si v sobotu pripomína 50. výročie postavenia Berlínskeho múru. Bariéru, ktorá na vyše 28 rokov rozdelila Berlín na východnú a západnú časť, postavili v noci z 12. na 13. augusta.

Presne napoludnie si Nemci túto udalosť pripomenú minútou ticha, ktorou vzdajú úctu ľuďom zabitým pri pokuse dostať sa cez múr na západ. Podľa oficiálnych štatistík zomrelo pri úteku cez Berlínsky múr 136 osôb, skutočný počet však môže byť až 700. Na spomienkovej slávnosti sa zúčastní kancelárka Angela Merkelová, ktorá vyrastala vo Východnom Nemecku. Prezident Christian Wülff prednesie prejav.

Trinásteho augusta presne o polnoci zablokovali východonemecké bezpečnostné jednotky hranice medzi východom a západom Berlína. Vopred vyznačili presnú trasu, potom natiahli ostnatý drôt a nakoniec začali budovať 45-kilometrový múr, ktorý až do 9. novembra 1989 bránil občanom NDR prejsť na západnú stranu ich hlavného mesta.

Predstaviteľov NDR už dlhší čas znepokojoval demografický problém. Len v roku 1960 opustilo Východné Nemecko 200 000 ľudí smerom na západ- boli to najmä mladí, vyučení ľudia. Medzi rokmi 1949 a 1961 odišlo do západnej časti Nemecka 2,7 milióna ľudí.

Berlín, hlavné mesto v druhej svetovej vojne porazeného Nemecka, si rozdelili víťazné mocnosti (Sovietsky zväz, Francúzsko, USA a Británia) tak, ako bolo rozdelené celé Nemecko. Berlín ležal v časti, ktorá pripadla Sovietskemu zväzu, no ostatné mocnosti sa odmietli z Berlína stiahnuť. Situáciu nevyriešilo ani stretnutie amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho a predsedu Rady ministrov ZSSR Nikitu Chruščova vo Viedni v júni 1961. Vedenie NDR videlo jediné riešenie v rozdelení Berlína. Napätie medzi USA a ZSSR bolo veľké, a tak západné mocnosti budovaniu Berlínskeho múru nebránili.

Napriek takmer neprekonateľnej prekážke sa za takmer 30 rokov pokúsilo prejsť na západnú stranu Berlína takmer 5000 osôb. Poslednou obeťou bol 20-ročný Chris Gueffroy, ktorého zastrelili v noci z 5. na 6. februára 1989. O deväť mesiacov padlo rozhodnutie múr zbúrať, na čom sa aktívne podieľali rozradostnení Berlínčania z jeho oboch strán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu