Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pád Berlínskeho múru si pripomenú aj trabanty

V centre Berlína sa konali preteky trabantov.
V centre Berlína sa konali preteky trabantov. (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Berlín dnes oslavuje. Presne pred dvadsiatimi rokmi padol Berlínsky múr, ktorý rozdeľoval mesto na východnú a západnú časť. Bol symbolom komunizmu a rozdelenia Európy.

V rámci osláv kancelárka Angela Merkelová otvorila nové Múzeum slobody v Postupime, kde budú rôzne exponáty pripomínať obdobie studenej vojny. V centre Berlína sa na veľkoplošnej obrazovke premietajú videá o páde Berlínskeho múru a uskutočnili sa aj preteky trabantov. Pozdĺž trasy múru postavili Berlínčania dlhé domino, ktoré zvalia práve dnes.

Na pondelkových oslavách očakávajú v Berlíne pri Brandenburskej bráne asi 100 tisíc návštevníkov. Kancelárka Merkelová bude hostiť okrem iného ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva, britského premiéra Gordona Browna, francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho či americkú ministerku zahraničia Hillary Clintonovú.

Berlínsky múr začala stavať v roku 1961 bývalá Nemecká demokratická republika. Betónové panely a ostnaté drôty potom mesto rozdeľovali vyše 28 rokov. Večer 9. novembra 1989 člen východonemeckého politbyra Günter Schabowski prekvapivo a akoby mimochodom oznámil otvorenie hraníc medzi východom a západom. Zábery šťastných Nemcov, ktorí začali murivo rozoberať a prúdili medzi oboma časťami metropoly, obleteli svet.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu