Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Unikátne zábery: Na Marse má tiecť slaná voda

Môže voda na Marse znamenať život? Zobraziť galériu (2)
Môže voda na Marse znamenať život? (Zdroj: nasa)

BRATISLAVA - Najnovšie zábery sondy Mars Reconnaissance Orbiter amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) naznačujú, že na Marse by mohla byť počas najteplejších mesiacov tečúca voda. Podľa Charlesa Boldena z NASA sa tak vedci dostávajú čoraz bližšie k zisteniu, či sa na Marse môže nachádzať nejaká forma života, a tento objav "znovu potvrdzuje, že Mars je dôležitým cieľom budúceho skúmania".

Na svahoch "červenej planéty" sa koncom jari objavujú tmavé objekty, ktoré sa predlžujú smerom nadol, zotrvávajú počas leta, v zime miznú, no na jar sa opäť objavia. Tieto sezónne zmeny zdokumentovali vedci opakovanými pozorovaniami prudkých svahov v stredných zemepisných šírkach južnej pologule Marsu.

Podľa Alfreda McEwena z University of Arizona, ktorý je vedúcim autorom štúdie publikovanej v časopise Science, je najlepším vysvetlením týchto javov to, že ide o prúd slanej vody. Slanosť totiž znižuje teplotu, pri ktorej voda zamŕza, zatiaľ čo sladká voda by pri pozorovaných teplotách zamrzla.

Miesta, na ktorých sú tieto prúdy aktívne, sa v lete dostatočne oteplia, aby voda zostala tekutá. Podľa odborníkov by mala byť približne rovnako slaná, ako voda v oceánoch na Zemi.

Je na Marse voda?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu