Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Iba 15-ročné dievča sa rok plaví samo po mori

Laura Dekkerová
Laura Dekkerová (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM - Mladučká Holanďanka Laura Dekkerová pred rokom vyrazila na jachte oboplávať svet. Vo svojich 14 rokoch. Teraz je v južnom Pacifiku a neochvejne pokračuje v plavbe ďalej. Podľa jej otca sa však už nechce nutne stať najmladším človekom, ktorý sám obopláva svet. Aby to dokázala, musela by do cieľa doraziť 20. septembra budúceho roka.

Búrky, veľké vlny ani samota zrejme Lauru neodradia od splnenia sna, ktorým je oboplávanie celého sveta. Pred rokom, 4. augusta 2010, sa vydala na more z holandského Brouwershavenu a o niekoľko dní neskôr z Gibraltáru oficiálne odštartovala ako najmladší človek v dejinách na samostatnú plavbu okolo sveta.

Plavba sa zatiaľ zaobišla bez vážnych komplikácií, aj keď napríklad pred ostrovom Vanuatu Holanďanku nedávno zastihla prudká búrka. Dekkerová jachtu Guppy udržala v správnom kurze, i keď bola "viac pod vodou ako nad vodou", ako poznamenala do svojho blogu.

"Guppy sa strašne kymácala. Čo nebolo prinitované alebo pribité, lietalo okolo," zapísala si. Námorníčka bola mokrá skrz naskrz a niekoľko dní chutilo všetko jedlo príliš slano. Vraj by to nebolo tak zlé, keby jej neodplával tiež balíček obľúbených kukuričných lupienkov.

Laura už za sebou nechala celý Atlantik a zvládla aj najdlhší úsek v Tichom oceáne. Od východného pobrežia Austrálie ju však stále čaká obrovský kus cesty. Na ceste ale robí pauzy v zaujímavých prístavoch.

Laura Dekkerová prekoná svetový rekord ako najmladšia jachtárka, ktorá oboplávala svet, ak do cieľa pripláva štyri dni pred 17. narodeninami, teda 20. septembra 2012. Držiteľke súčasného rekordu, Austrálčanke Jessice Watsonovej, sa to vlani v máji podarilo tri dni pred sedemnástinami.

O tomto rekorde však už Holanďanka nehovorí. Jej otec Dick potvrdzuje, že cieľom je teraz pre Lauru samotná plavba. Vraj jej stačí dokázať si, že oboplávanie sveta zvládne.

Otec ju v projekte, ktorý v Holandsku mnoho ľudí označuje za šialený, podporuje. Dekker dostal veľa e-mailov a listov, v ktorých je označovaný za krkavčieho otca, ktorý vystavuje nebezpečenstvu život vlastnej dcéry.

Príslušné rekordy oficiálne neuznávajú ani medzinárodné športové zväzy, pretože nechcú honbu stále mladších dobrodruhov za rekordmi podporovať. Reagujú tak aj na prípad šestnásťročnej Američanky Abby Sunderlandovej, ktorá vlani v júni, vo svojich 16 rokoch, v búrke prišla o sťažeň a zablúdila v Indickom oceáne.

Dosiahne Laura vytúžený rekord?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu