Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Izrael sprístupnil údajné miesto Ježišovho krstu!

Pravoslávny kňaz neďaleko miesta Kasr al-Jasúd
Pravoslávny kňaz neďaleko miesta Kasr al-Jasúd (Zdroj: TASR)

KASR AL-JASÚD - Izraelské úrady otvorili v utorok pre verejnosť údajné miesto krstu Ježiša Krista v okupovanom Predjordánsku. Informovala o tom agentúra AP.

Lokalita Kasr al-Jasúd na brehu rieky Jordán bola sprístupnená pre každodenné návštevy turistov a pútnikov v spolupráci s izraelskou armádou. Najskôr museli byť odstránené míny rozmiestnené pozdĺž hraníc so susedným Jordánskom.

Podľa svedectva Nového zákona Ježiša Krista pokrstil v rieke Jordán prorok Ján Krstiteľ. Niektorí sú presvedčení, že sa tak stalo na mieste v súčasnosti nazývanom Kasr al-Jahúd, ležiacom v Izraelom kontrolovanom Predjordánsku. Jordánsko však tvrdí, že k Ježišovmu krstu došlo na jeho strane rieky v lokalite známej ako al-Maghtas.

Predjordánske Kasr al-Jasúd nebolo otvorené pre pravidelné návštevy od šesťdňovej vojny z roku 1967, počas ktorej Izrael obsadil západný breh Jordánu, dovtedy patriaci Jordánsku.

Sprístupnenie turisticky atraktívneho miesta izraelskými úradmi ostro odsúdilo palestínske ministerstvo turizmu, ktoré označilo tento krok za nelegálny. Podľa palestínskej samosprávy si Izrael ako okupačná mocnosť nárokuje monopol na historické a kultúrne dedičstvo Palestínčanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu