Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Turínske plátno je výtvor človeka, tvrdí expert

Turínske plátno
Turínske plátno (Zdroj: wikimedia)

RÍM - Taliansky expert Luciano Buso tvrdí, že takzvané turínske plátno, do ktorého údajne po smrti zavinuli Ježiša Krista a ktoré je jednou z najuctievanejších kresťanských relikvií, je dielo slávneho talianskeho predrenesančného umelca Giotta.

V knihe o svojej senzačnej domnienke Buso napísal, že na plátne objavil podpis "Giotto 15" a že zakamuflovanú číslicu na ňom možno nájsť na viacerých miestach. Podľa neho pätnástka označuje rok 1315, kedy vraj Giotto toto svoje dielo vytvoril. To by zodpovedalo výsledkom rádiokarbónovej analýzy, podľa ktorých plátno pochádza zo 14. storočia.

Náboženskí experti ale tieto výsledky odmietajú. Podľa nich bol do plátna skutočne pred skoro 2000 rokmi po sňatí z kríža zahalený Kristus. Iní odborníci považujú plátno za falzifikát zo 7. storočia. Autenticita plátna stále predstavuje nevyriešenú otázku.

Na plátne je akoby vytlačená podoba vysokého dlhovlasého muža, ktorý na boku, chodidlách a zápästiach viditeľné krvavé rany. Plátno je uchovávané v turínskej katedrále, kam sa mu stále chodia klaňať nespočetní pútnici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu