Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Biblia nie je dielom jedného človeka!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

JERUZALEM - Izraelskí vedci preverili novým jazykovým počítačovým programom bibliu a potvrdili, že ide o dielo mnohých ľudí. Jednému autorovi sa nedá pripísať ani starozákonných päť kníh Mojžišových (Pentateuch), hoci pre veriacich je nespochybniteľným a jediným autorom Boh.

Izraelčania o novom algoritme informovali na konferencii združenia počítačovej lingvistiky v oregonskom Portlande. Ich program spadá do odboru umelej inteligencie a má široké využitie od policajného pátrania cez určovanie pravosti literárnych diel.

Moderná veda uznáva, že biblický text je dielo rôznych autorov rozlíšiteľných podľa ich ideologického zamerania i jazykového štýlu. Vie sa, že používali rôzne výrazy i pre označenie Boha. Časť biblického textu napísali ľudia spojení s jeruzalemský chrámom, zvyšok osoby, ktoré neboli z kňazského okruhu.

Podobné rozdelenie potvrdil počítačový program aj Pentateuch a podľa Mošeho Koppela z Bar Ilanovej univerzity bol schopný text rozdeliť na "kňazský a nekňazský" za niekoľko minút. "Dokázali sme v krátkosti zrekapitulovať predchádzajúce pracné úsilie vedcov," povedal Koppel. V niektorých bodoch sa ale počítač s "manuálnou" vedou rozišiel, čo môže byť pre znalca biblického textu námetom pre ďalšie bádanie.

Napríklad prvá kapitola Genesis bola doteraz pripisovaná autorovi z okruhu kňazoch, ale počítač to vyvracia. Proroctvo Izaiášovo sa síce už skôr pripisovalo dvom autorom, ale podľa predchádzajúceho bádania mal prvý z nich písať až do kapitoly 39. Program však dospel k záveru, že štýl sa mení už od kapitoly 33. "Tieto rozdiely môžu medzi znalcami vyvolať plodnú diskusiu," povedal k tomu Michael Segal z oddelenia biblických štúdií Hebrejskej univerzity.

Na čo však program odpoveď dať nedokázal, to je otázka božského autorstvo Biblie. Traja zo štyroch vedcov zapojených do lingvistického prieskumu biblie vrátane Koppela sú veriaci židia. Sú teda vychovaní vo viere, že celý text Tóry Mojžišovi nadiktoval Boh. Lenže teraz sa potvrdili rôzne jazykové štýly, čo sa dá vysvetliť ako spoluautorstvo niekoľkých ľudí. Autori odbornej štúdie sa s týmto problémom vyrovnávajú konštatovaním, že sa nezaoberali tým, ako a prečo tieto štylistické rozdiely vznikli. S ich existenciou sa vraj dá zmieriť. Neexistuje totiž žiadny dôvod, prečo by Boh nemohol text diktovať rôznymi hlasmi. "Túto otázku nerozhodne vedecké úsilie," zhrnul Koppel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu