Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Európskej únii vymierajú živočíchy a rastliny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Približne štvrtine európskych druhov hrozí vyhynutie, varovala dnes Európska komisia. Predstavila v tejto súvislosti novú stratégiu, ako zastaviť do roku 2020 ubúdanie živočíšnych a rastlinných druhov v EÚ. Postupné ubúdanie biodiverzity totiž podľa Bruselu predstavuje vážne riziká a môže mať aj citeľné ekonomické dôsledky.

"V Európe je biodiverzita v kríze. Vymieranie druhov beží bezprecedentným tempom," varovala komisia. Má to dopad na čistotu vôd, vzduchu, na ochranu pred povodňami i na rôzne ekonomické a sociálne oblasti. Citeľne sa to dotýka poľnohospodárstva, napríklad opeľovania.

"Je to náš prírodný kapitál, ktorý míňame príliš rýchlo - a všetci vieme, čo sa stane, keď si budeme požičiavať nad svoje pomery. Mali by sme si všetci uvedomiť závažnosť tejto situácie a aj to, ako sme v minulosti zlyhávali pri riešení tohto problému," vyhlásil dnes eurokomisár Janez Potočnik o tom, ako ľudia nakladajú s prírodou.

Stratégia obsahuje niekoľko oblastí, na ktoré sa únia chce v nasledujúcich desiatich rokoch zamerať. Ide napríklad o kontrolu a opatrenia proti takzvaným invazívnym druhom. Tie sú nebezpečenstvom pre pôvodné európske rastliny a zvieratá, pretože narúšajú lokálnu flóru a faunu.

Únia chce zvýšiť využívanie "zelených" technológií, teda tých, ktoré sú citlivejšie ku zvieratám i rastlinám. Hodlá tiež zabezpečiť a lepšie chrániť populácie rýb v európskych vodách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu