Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vedcom trvalo 90 rokov, kým dokončili slovník mŕtvych jazykov!

Slovník asýrčiny vydali už v 50-tych rokoch
Slovník asýrčiny vydali už v 50-tych rokoch

CHICAGO - Vedcom sa po deväťdesiatročnom úsilí podarilo dokončiť slovník jazykov používaných v starej Mezopotámii. Slovník asýrčiny a babylončiny, zhrňovanými pod pojmom akkadčina, vznikol v orientálnom inštitúte Chicagskej univerzity.

Finkel z blízkovýchodného oddelenia Britského múzea povedal BBC, že ide o hrdinský výkon. Tieto jazyky sa totiž nepoužívajú už 2000 rokov.
 
Sám sa ako mladík prác na slovníku počas troch rokov zúčastňoval. Projekt začal v roku 1921 a podieľalo sa na ňom takmer 90 odborníkov z celého sveta. Vďaka ich vzájomným konzultáciám a záznamom vznikli takmer dva milióny hesiel. Slovník má 21 zväzkov, pričom jedinému písmenu je venovaný celý diel.
 
Hlavným zdrojom boli texty na hlinených a kamenných tabuľkách nájdených na území niekdajšej Mezopotámie, teda na území medzi riekami Tigris a Eufrat, kde sa dnes nachádza Irak. Staroveká Mezopotámia siahala čiastočne aj na územie terajšej Sýrie a Turecka. Texty poskytli veľmi bohatý materiál, pretože ide o dokumenty zahŕňajúce vedecké, zdravotné aj právnické témy, ľúbostné listy, epickú literatúru aj odkazy určené bohom.
 
"Je to neskutočná vec. Môžeme si teraz prečítať starodávne slová básnikov, filozofov, kúzelníkov a astronómov, ako by pre nás písali anglicky.
 
Vydavateľka slovníka profesorka Martha Rothová upozornila aj na podobnosti starobylého jazyka s tým moderným. "Nestretli sme sa so svetom cudzincov, ale s niečím veľmi, veľmi známym," povedala. Na mysli mala svet osobných vzťahov, lásky, citov, moci i praktických záležitostí, ako napríklad obrábanie polí alebo zavlažovanie.
 
Mezopotámia sa radí k trom alebo štyrom miestam, kde sa objavilo písmo. Klinové písmo, ktoré ako prví použili Sumeri, je podľa Finkela najstarším písmom na svete a stal sa inšpiráciou pre známejšie hieroglyfy.
 
Kompletný slovník stojí 1995 dolárov (1755 eur), k dispozícii je aj zadarmo v online verzii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu