Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Rakúsko predáva dva alpské vrcholy za 121 tisíc

Grosse Kinigat
Grosse Kinigat (Zdroj: Wikipedia)

VIEDEŇ - Milovníci rakúskych Álp si teraz môžu zaobstarať vlastný horský vrchol. Správca štátneho majetku ponúka na internete hory Rosskopf a Grosse Kinigat, dohromady za 121.000 eur, napísala agentúra APA. Návrh sa ale nepáči starostom obcí, ktoré pod horami ležia.

Rosskopf je vysoký 2603 metrov, Grosse Kinigat o 86 metrov vyšší. Oba vrcholy ležia v Karnských Alpách neďaleko rakúsko-talianskej hranice. Stránka, kde obe hory na predaj, ich označuje za "jedny z najkrajších vyhliadok v Karnských Alpách a často navštevované horské vrcholy".
    
Miestnym starostom ale ponuka radosť neurobila. "Je pre mňa nepochopiteľné, prečo sa teraz predávajú vrcholy hôr," povedal starosta dediny Kartitsch Josef Ausserlechner. "V Grécku sa predávajú ostrovy, v Rakúsku hory," podotkol s poukazom na hospodársku situáciu v Grécku. Atény totiž vlani kvôli vysokej zadlženosti začali ponúkať pozemky na ostrovoch a niektoré malé ostrovčeky na predaj alebo na prenájom. Rakúsko ale na rozdiel od stredomorskej krajiny nečelí obrovským dlhom.
    
Ponúkaný pozemok o rozlohe 1,2 kilometra štvorcového je podľa Ausserlechnera pustatina, odkiaľ sa nedá nič odniesť. Jeho obec napriek tomu prejavil o obe hory záujem, môže ale ponúknuť len symbolickú sumu, nanajvýš niekoľko tisíc eur.
    
Podľa novín Kleine Zeitung sa ale našlo asi 20 ľudí, ktorí prejavili záujem Rosskopf a Grosse Kinigat za navrhnutú cenu kúpiť. Starosta Ausserlechner ale prípadných kupcov rovno varuje: "oplotiť a uzavrieť vrcholy prirodzene nepôjde." Obe hory podľa neho prirodzenou súčasťou turistických chodníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu