Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rozprávkový Krtek je vo vesmíre: NASA má prvú fotku

Andrew Feustel a rozprávkový Krtek na jeho ramene Zobraziť galériu (4)
Andrew Feustel a rozprávkový Krtek na jeho ramene (Zdroj: nasa)

HOUSTON – Obľúbená česká postavička Krtek je vo vesmíre a NASA v noci na dnes o tom poskytla prvý dôkaz. Ako je na zábere vidieť, Krtko si lebedí na ľavom ramene amerického astronauta Andrewa Feustela, ktorý si rozprávkové zvieratko obľúbil natoľko, že si ho ako maskota vzal na posledný let raketoplánu Endeavour.

Na svojej misii má za sebou Feustel už tretiu kozmickú vychádzku. Asi 20 centimetrov veľký Krtek z nehorľavého a ľahkého materiálu, ktorého vyrobili špeciálne pre let do kozmu v Moravskej ústredne Brno, ho zatiaľ čakal v jeho osobnom balíčku. Zvieratko má pred sebou ešte „výlet“ do Medzinárodnej kozmickej stanice pripojenej k raketoplánu.

Rozprávkový Krtek je vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nasa)


Feustel si známu postavičku obľúbil vďaka svojej manželke Indire, ktorá má po matke české korene. Pri tejto príležitosti Indira v odkaze pre Česko pripomenula, že autorom Krtka je český výtvarník Zdeněk Miler, ktorý sa tento rok dožil deväťdesiatich rokov. Astronaut dúfa, že rozprávkový Krtko spropaguje vedu a astronómiu medzi deťmi. Roztomilý maskot však nie je vo vesmíre jeho českou prvotinou. Už v minulosti tam so sebou viezol zbierku básní Jana Nerudu Písně kosmické.

Rozprávkový Krtek je vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nasa)




 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu