Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zomrel ilustrátor Zdeněk Miler, autor Krtka!

Zdeněk Miler
Zdeněk Miler

PRAHA - Vo veku 90 rokov zomrel výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmov Zdeněk Miler. Je autorom Krtka, populárnej animovanej postavy.

Príbehom s krtkom Miler venoval väčšinu svojej tvorby - približne 50 filmov z celkových sedemdesiatich. K tomu doplnil nezameniteľnými ilustráciami vyše štyridsať kníh pre deti. Miler zomrel dnes okolo 15:00. Dnes to potvrdil aj lekár zo sanatória v Novej Vsi pod Pleší, kde Miler trávil posledné mesiace svojho života, Roman Šmucler.

Rodák z Kladna Zdeněk Miler začínal v zlínskych filmových ateliéroch a od roku 1945 spolupracoval v Barrandovských štúdiach Bratři v triku s legendárnym Jiřím Trnkom. "Walt Disney použil pre svoje kreslené filmové príbehy takmer všetky zvieratká, len jedno nie. To som si vybral ja," vysvetlil Miler už skôr, prečo si za hlavného hrdinu zvolil malého hmyzožravca. Údajne na neho prišiel, keď pri prechádzke zakopol o krtinec. V roku 1956 vznikol prvý a asi najslávnejší Krtkov príbeh o tom, ako ku nohavičkám prišiel. V tom istom roku za neho Miler získal Benátskeho leva na filmovom festivale v tomto talianskom meste.

Na svojom konte má Zdeněk Miler viac ako päť miliónov predaných kníh a radu cien vrátane tých za celoživotné dielo (v roku 2006 dostal napríklad medailu Za zásluhy).

So Zdeňkom Milerom od konca 70. rokov hojne spolupracoval scenárista, pedagóg a dramaturg animovanej tvorby Jiří Kubíček. "Vzniklo asi osem veľkých polhodinových 'krtkov' v spolupráci so spoločnosťou Westdeutsche Rundfunk za veľmi žiadané západné marky," povedal Kubíček. Podľa neho išlo už vtedy o obdobie, kedy mená Miler a Krtko patrili pevne k sebe.

"On bol ale talentom ďaleko širším. I keď ho Krtko preslávil, zastavil jeho aktivity, ktoré boli tématicky bohatšie a smerovali k dospelému divákovi," podotkol. Upozornil na ním natočenú Wolkerovu rozprávku O milionárovi, ktorý ukradol Slnko z druhej polovice 40. rokov, ktorá bola úplne avantgardná. "Dodnes patrí ku klenotom svetovej kinematografie, je medzi tým najlepším, čo sa vtedy v českej kreslenej animácii urobilo," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu