Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rozprávkový Krtko poletí do vesmíru: Je to obrovská pocta!

Andrew Feustel a Krtek
Andrew Feustel a Krtek

BRATISLAVA – Majka z Gurunu? Pá a Pí? Tak títo letia do vesmíru len v rozprávkach. Český Krtek má však tú česť vyskúšať si to už v apríli na vlastnej koži. Vďačí za to americkému astronautovi Andrewovi Feustelovi. Ten si postavičku obľúbil vďaka svojej manželke Indire, ktorá má spolovice české korene.

Andrew Feustel si vybral plyšového Krtka, ktorý má len 19 centimetrov, aby ho sprevádzal počas nadchádzajúcej vesmírnej misie raketoplánu Endeavour. Letieť by sa malo v noci z 19. na 20. apríla z Cape Canaveral. Feustel, ktorého svokra pochádza zo Znojma, dúfa, že rozprávkový Krtko spropaguje vedu a astronómiu medzi deťmi, povedal pre Wall Street Journal.

Krtka, ktorý poletí s astronautom do vesmíru, špeciálne upravili. „Vybrali sme mu dno a zredukovali výplň, pridali podšívku a upravili hračku na maňušku,“ vysvetlila Eva Fasorová z Moravskej Ústredne, kde za minulý rok predali plyšových Krtkov v hodnote až 1,5 milióna dolárov. Krtko však nie je v lietaní do vesmíru žiadnym nováčikom. Prvý raz si do vesmírnej lode sadol v kreslenom filme v roku 1965.

Rozprávkovú postavičku Krtka vytvoril Zdeněk Miler v roku 1956, ktorý sa aj vďaka svojmu roztomilému výzoru veľmi rýchlo stal detskou ikonou. Miler dostal nápad nakresliť rozprávku práve o tomto zvieratku, keď počas prechádzky zakopol o krtinec na lúke. Malý Krtko má dodnes u detí obrovský úspech. „Kdekoľvek ho deťom ukážete, reagujú veľmi pozitívne. Teraz to dotiahol až do Ameriky. Je to veľmi milé prekvapenie. A čo je vrchol, chcú ho poslať do vesmíru. Obrovská pocta,“ povedal 90-ročný ilustrátor postavičky. Pozrite si jeho odkaz americkým deťom a astronautovi Feustelovi.





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu