Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Revolúcia v informatike: Papierový počítač do vrecka!

Paperphone
Paperphone

KINGSTON – Tvorca prvého interaktívneho "papierového" počítača hovorí o revolúcii v celej sfére informatiky. "Toto je budúcnosť. Do piatich rokov bude všetko na pohľad i na dotyk práve také. Tento počítač vyzerá a funguje ako malý hárok interaktívneho papiera. Interagujete s ním tak, že ho zohnete a zastrčíte do mobilného telefónu, ohýbate rohy strán, aby ste nimi mohli listovať, alebo naň píšete perom," povedal Roel Vertegaal.

Prototyp svojho smartfónu nazval PaperPhone, teda "papierový telefón". Najlepšie ho vystihuje označenie ohybný iPhone. Má totiž všetky funkcie smartfónu, no displej tvorí ohybná tenká fólia E Ink s uhlopriečkou 9,5 centimetra.

Vďaka tomu je oveľa lepšie prenosný ako hociktorý iný súčasný mobilný počítač. Jednoducho sa vloží do vrecka a tvarovo sa prispôsobí ľudskému telu.

PaperPhone mal premiéru 10. mája na konferencii CHI 2011 (Computer Human Interaction) v kanadskom Vancouveri. Každoročne ju organizuje najstaršia a najväčšia spoločnosť informatikov Association of Computing Machinery.

Nový počítač je podľa Vertegaala presvedčivým krokom k už toľkokrát ohlasovanej bezpapierovej kancelárii. Všetky typy dokumentov totiž budú uložiteľné a bude sa s nimi dať narábať na väčších verziách podobných ľahkých a ohybných počítačov.

"Bezpapierová kancelária je konečne tu. Všetko sa dá digitálne uložiť a tieto počítače môžete naskladať na seba ako kôpku hárkov papiera, alebo ich rozložiť po stole," doplnil.

Keď s nimi nik neinteraguje, nespotrebúvajú žiadnu energiu. A keď sa z nich číta, užívateľ nemá pocit, že drží v ruke studený kus skla či kovu.

Tím Roela Vertegaala predviedol na konferencii ve Vancouveri aj "náramkový" počítač Snaplet, ktorého základ tvorí tá istá technologia.

Paperphone

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu