Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ľudia ich vyhubili: Unikátny pohľad na ohrozené tigre!

Kamera zachytila aj tri mláďatá pri hre
Kamera zachytila aj tri mláďatá pri hre

JAKARTA - Kamery rozmiestnené v pralesoch Indonézie, ktorým hrozí vyklčovanie, nafilmovali 12 kriticky ohrozených tigrov sumatrianskych. Ochrancovia divokej prírody uviedlii, že na záberoch sú aj matky s mláďatami. Na jednom zo záznamov sa hrá dokonca hneď celá trojica. Ďalšie video, nasnímané infračervenou kamerou, ukazuje dospelé tigre na nočnej prechádzke po rúbanisku.

Tigre sumatrianske  na pokraji vyhynutia - na vine ľudia, či pytliaci alebo drevorubači. A kvôli miznúcemu životnému priestoru týchto majestátnych mačkovitých šeliem tiež často dochádza k vzájomným stretom s ľuďmi.

v 70. rokoch 20. storočia žilo na Sumatre iba tisíc jedincov a postupne ich počet klesol na približne 400, upozornil Svetový fond na ochranu prírody (WWF). Práve táto organizácia rozmiestnila pred troma mesiacmi kamery v provinciách Riau a Jambi.

"Nie je zatiaľ jasné, či sa nám podarilo zachytiť toľko tigrov, pretože sme lepšie rozmiestnili kamery, alebo preto, že životné prostredie tigrov sa tak rýchlo zmenšilo, že nútení sa deliť o stále menšie a menšie pralesné územia," uviedla Karmila Parakkasiová, ktorá vedie výskumný tím na Sumatre.

WWF rozmiestnila kamery v koridore, ktorý oficiálne nie je pod ochranou vlády - medzi národným parkom Bukit Tigapuluh a rezerváciou Bukit Rimbang Baling.

V koridore majú drevorubači povolenie rúbať, upozornili ekológovia. Avšak hovorca ministerstva lesov oznámil, že pre oblasti známeho výskytu alebo priechodu ohrozených druhov kvóty vydávať nebudú.

Ohrozené sumatrianske tigre

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu