Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tu je 12 spôsobov ako znížiť riziko rakoviny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Americký spravodajský portál ABC News zverejnil dvanásť spôsobov, ktoré keď budete dodržiavať, vám pomôžu znížiť riziko ochorenia na rakovinu. Tu sú:

1. Obmedzte tučné jedlá - Čím viac jedál obsahujúcich vysoké množstvo tuku jete, tým väčší je predpoklad, že ochoriete na rakovinu. Podľa štúdie, ktorej sa zúčastnilo pol milióna ľudí, tí, ktorých 40% denného príjmu kalórií tvorili tuky, mali až o 23% väčšiu šancu, že sa u nich vyvinie rakovina pankreasu. Informácie sa objavili v magazíne Journal of the National Cancer Institute.

2. Konzumujte vaječný žĺtok - výskum z roku 2009 naznačuje, že vaječné žĺtka majú protirakovinové účinky. Obsahujú totiž cholín, ktorý patrí do skupiny vitamínov B. Ten je údajne spojený s nižším výskytom rakoviny prsníka. Jeden žĺtok sa rovná štvrtine odporúčanej dennej dávky.

3. Jedzte kapustu - táto, u mnohých ľudí nie príliš obľúbená zelenina, obsahuje látku nazývanú sulforafan, ktorá napomáha k vytváraniu enzýmov zabraňujúcim poškodeniu buniek v tele.

4. Buďte ako "králik" - Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú listovú zeleninu, znižujú šancu, že dostanú rakovinu kože, na polovicu. Najbohatším zdrojom folátov, čiže kyseliny listovej je brokolica, špenát, kel, karfiol či chren.

5. Zahryznite sa do černice - tie totiž obsahujú tzv. antokyány, čiže silné antioxidanty, ktoré sa ukázali ako spoľahliví "bojovníci" proti nádorovým ochoreniam.

6. Staňte sa milovníkom mliečnych výrobkov - Štúdia skúmajúca 120 000 žien zistila, že ženy pred menopauzou, ktoré si denne dopriali potrebné množstvo mliečnych výrobkov, obzvlášť nízkotučných, výrazne znížili pravdepodobnosť, že dostanú rakovinu prsníka.

7. Podáva sa losos - táto alebo iná ryba bohatá na Omega-3 mastné kyseliny taktiež pomáha obmedziť riziko vzniku rakoviny.

8. Jedzte celozrnné výrobky - sú totiž zdrojom karbohydrátov a vlákniny. Podľa európskych odborníkov tak znížite riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

9. Pite horúci čaj - Dve až šesť šálok horúceho zeleného čaju denne vďaka katechínu (prírodnej antibakteriálnej látke, pozn. red.) pomáha predchádzať rakovine kože a dokonca môže výrazne spomaliť starnúci proces pokožky v dôsledku častého vystavovania sa slnečnému žiareniu.

10. Doprajte si vitamín D - Potraviny bohaté na vitamín D ako napríklad nízkotučné mlieko pomáhajú detoxikovať chemické látky spôsobujúce zhubné ochorenie, ktoré sa uvoľňujú pri trávení potravín s vysokým obsahom tuku.

11. Nezabúdajte na kôru - Podľa Univerzity v Arizone citrónová a pomarančová kôra dokáže vďaka antioxidantu limonén znížiť riziko rakoviny kože o 30%.

12. "Zafarbite" svoj tanier - Viaceré štúdie v minulosti dokázali, že diéta založená na príjme najmä ovocia a zeleniny znižuje šancu vzniku rakovinového ochorenia tráviaceho ústrojenstva až o 70%.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu