Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lieky strácajú vo vesmíre efektívnosť, tvrdia vedci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

NEW YORK - Astronauti na dlhých vesmírnych misiách možno nebudú môcť užívať lieky obsahujúce paracetamol na liečbu bolestí, alebo antibiotiká na boj s infekciou. Zistili to vedci z Johnsonovho vesmírneho strediska, podľa ktorých účinnosť liekov vo vesmíre klesá rýchlejšie ako na Zemi. V štúdii, ktorú zverejnil online AAPS Journal, uvádzajú, že príčinou tohto poklesu môže byť neustála radiácia na palube kozmických plavidiel.

Na Zemi sa medikamenty zvyčajne vyrábajú tak, aby vydržali v poriadku niekoľko rokov od dátumu výroby pri dodržaní stanovených podmienok, ako je vyvarovanie sa slnku, či chladným a suchým miestam. Výskumníci ale chceli zistiť, či unikátne vesmírne prostredie - so svojou radiáciou, vibráciami, mikrogravitáciou, prostredím bohatým na oxid uhličitý a kolísaním vlhkosti a teploty - ovplyvňuje účinnosť liekov.
    

Štyri krabice obsahujúce 35 rôznych medikamentov preto odleteli na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), zatiaľ čo štyri identické prepravky boli uložené v kontrolovaných podmienkach na Johnsonovom vesmírnom stredisku.
    
Z vesmíru sa krabice vracali na Zem po rôzne dlhých časových úsekoch. Jedna tam strávila iba 13 dní, zatiaľ čo ďalšie celých 28 mesiacov. Štúdia zistili, že mnoho vyskúšaných prípravkov malo po skladovaní vo vesmíre nižšiu účinnosť a že po akomkoľvek období "vesmírneho skladovania" podstatne vyššia časť liekov nesplnila požiadavky na účinnosť než tie, ktoré boli držané na Zemi.
    

"Toto zníženie účinnosti testovaných liekov nastalo skôr, než bola uvádzaná doba trvanlivosti u mnohých z nich. To naznačuje, že skladovacie podmienky unikátne pre prostredie vesmírnych plavidiel môžu ovplyvniť stabilitu farmák vo vesmíre," uzavreli štúdie.
    

Vesmír ale nemusí liekom len škodiť.
Podľa niektorých vedcov by prostredie na ISS, ktoré je bohaté na oxid uhličitý, mohlo naopak pomôcť minimalizovať kazenie tých liekov, ktorým škodí oxidácia; napríklad adrenalínu alebo vitamínov C a A.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu