Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na dne mora našiel vraky lodí, motorku i "chrobáka"

Zobraziť galériu (5)
"Chrobák" slúži ako atrakcia pre potápačov

LONDÝN - Je úžasné, čo všetko sa nachádza v moriach či oceánoch a zostane nikdy neobjavené. Britský fotograf Alex Mustard sa to rozhodol zmeniť. Už niekoľko rokov cestuje po svete s cieľom odfotografovať tie najbizarnejšie veci, ktoré ležia na morskom dne.

Vášnivý potápač Alex (36) už takto objavil niekoľko hrdzavých vrakov lodí ale i motorku, ktorú využívala britská armáda počas druhej svetovej vojny. Jeho ostatným fotografickým úlovkom je americká vojenská loď Kittiwake, ktorú potopili úmyselne na Kajmanských ostrovoch. Postavili ju v roku 1945.

Alex, ktorý pochádza z britského Southamptonu, nedávno povedal, že jeho profesia ho baví preto, "lebo keď ste na morskej hladine, nikdy neviete, čo sa nachádza pod vami".

Objektívu jeho fotoaparátu neušiel ani Volkswagen Beetle, takzvaný chrobák. "To je naozaj tá posledná vec, ktorú by ste čakali, že uvidíte vo vode," uviedol Mustard. Malé auto, resp. jeho puzdro však na dno vôd známeho potápačského strediska na severe Anglicka umiestnili naschvál ako atrakciu, ktorá púta stále väčšiu pozornosť profesionálnych i amatérskych potápačov.

"Videl som už mnoho vrakov ale ťažko vybrať ten najkrajší. Každý z nich je jedinečný a niečím sa líši od ostatných," vysvetľuje. Najviac ho však podľa vlastných slov fascinuje vrak britskej nákladnej lode HMS Thislegorm, ktorú potopil nemecký bombardér v Červenom mori v čase, keď prevážala vojenské zásoby. "Vojnové vraky sú najpochmúrnejšie. Sú to múzeá a pamätníky zároveň. Vždy mám zmiešané pocity keď nejaký objavím, je to veľmi intenzívny zážitok," povedal Alex.

Zanietený fanúšik podmorského života tvrdí, že potopením lode sa nič nekončí. "Je to iba začiatok cesty," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu