Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Stroskotanie lode neprežilo najmenej 48 utečencov

Loď narazila na skaly
Loď narazila na skaly

SYDNEY - Pri potopení lode prevážajúcej utečencov zahynulo minulý týždeň najmenej 48 ľudí. V pondelok to oznámila austrálska premiérka Julia Gillardová s tým, že presný počet mŕtvych nebude pravdepodobne nikdy známy.

Ako povedala, na rybárskej lodi, ktorá minulú stredu stroskotala v búrke pri pobreží Vianočného ostrova, bolo okolo 90 utečencov, no len 42 sa podarilo zachrániť. Austrália už odvolala pátranie po obetiach. "Presný počet obetí sa možno nikdy nedozvieme, no podľa nášho najlepšieho odhadu bolo na lodi asi 90 ľudí," povedala Gillardová.

Preplnený čln v rozbúrenom mori narazil na útes a roztrieštil sa na niekoľko kusov. Výkriky utečencov nadránom zobudili obyvateľov ostrova, ktorí im však pre silný vietor nedokázali pomôcť. Čln viezol do Austrálie najmä imigrantov z Iraku a Iránu vrátane žien a detí. Zachrániť sa podarilo 41 osôb, jeden muž sám doplával na pobrežie. Z mora zatiaľ vytiahli 30 tiel. "To znamená, že najmenej 18 osôb zostáva nezvestných," povedala premiérka. Ide o najhoršiu nehodu týkajúcu sa utečencov smerujúcich do Austrálie od roku 2001, keď pri Indonézii stroskotala loď a zahynulo všetkých 353 imigrantov na palube.

Vianočný ostrov sa nachádza v Indickom oceáne, približne 2600 kilometrov od mesta Perth na západnom austrálskom pobreží. Relatívna blízkosť k indonézskym ostrovom z neho robí vyhľadávaný cieľ utečencov, pre ktorých austrálska vláda vybudovala veľké azylové centrum.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu