Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Mačka bez srsti: Jediná na Slovensku?

Bandeta Le patrí k bezsrstým mačkám druhu Kanadský sphynx. Je jediná na Slovensku. Zobraziť galériu (3)
Bandeta Le patrí k bezsrstým mačkám druhu Kanadský sphynx. Je jediná na Slovensku.

POPRAD – Magic dream Bandeta Le Grand Oray. To nie je meno arabského šejka, ale mačky, ktorá už 4 mesiace žije v rodine manželov Knapíkovcov z Popradu. Ako už jej meno naznačuje, nejde o obyčajnú mačku. Bandeta Le je totiž jediná mačka bez srsti druhu nazvaného Kanadský sphynx na Slovensku.

Trvalo dva roky, kým Ľuboslav (48) a Anna (45) Knapíkovci našli mačku, akú hľadali. Bandetu Le nakoniec objavili cez internet v moskovskej chovnej stanici. Mačiatko v takzvanej korytnačej farbe stálo 1 800 eur, čo je v prepočte takmer 70-tisíc korún. Mnohí ľudia sú pri pohľade na mačku bez srsti možno znechutení, či dokonca pociťujú odpor, chovatelia a odborníci však nešetria superlatívmi. „Na poslednej výstave v Spišskej Novej Vsi získala Bandeta Le niekoľko cien. Porotcovia z nej boli nadšení,“ pochválil sa majiteľ. Mačička si žije ako v rozprávke. K dispozícii má celý dom a čoskoro bude mať aj samostatnú presklenú voliéru. Jesť dostáva najlepšie granuly pre mačky, varené či údené pstruhy, nechýba tvaroh a tavený syr. Raz do týždňa absolvuje kúpeľ. „Umývame ju detským mydlom, kvôli jej jemnej pokožke, na ktorej sa tvorí maz,“ doplnil Ľ. Knapík. Bandeta Le nesmie byť dlho na priamom svetle ani v chlade. Keďže nemá srsť, ľahko by dostala úpal, alebo by prechladla. Knapíkovci a ich známi si ju veľmi obľúbili. „Na rozdiel od domácich mačiek je omnoho prítulnejšia a tiež je veľmi aktívna. Stále sa chce hrať. Vie si dokonca sama otvoriť dvere,“ prezradila A. Knapíková.
Kanadský sphynx
Záznamy o existencii bezsrstých mačiek siahajú až do obdobia aztéckej kultúry. Tie časom vymreli. Prvá bezsrstá mačka sa znovu nečakane narodila vo vrhu domácich mačiek v roku 1966 v kanadskom Ontáriu. Ďalšia bezsrstá mačka sa objavila v roku 1974 vo Wadene v USA. Koncom 70. rokov sa objavili ďalšie tri v Kanade, v uliciach Toronta. Dorastá do váhy 3,5 až 7 kilogramov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu