Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Najstaršia kováčska dielňa v Európe stále funguje

Kováč Ján Bröstl pri práci vo svojom hámri. Zobraziť galériu (4)
Kováč Ján Bröstl pri práci vo svojom hámri.

MEDZEV - Na rodinnú tradíciu niekoľkých pokolení predkov nedá dopustiť. Ján Bröstl (60) z Medzeva je pôvodným povolaním telocvikár, no už vyše 20 rokov sa venuje umeleckému kováčstvu. Vo svojom až 420-ročnom hámri Zlatná dolina dodnes taví a spracúva závideniahodné výtvory na špeciálnom buchare.

Staručký hámor (dielňa na spracúvanie kovov kutím), ktorý je jediným fungujúcim v celej Európe, Ján Bröstl zdedil a dal do poriadku. Stálo ho to nesmierne veľa síl a aj peňazí. „Vrazil som do toho všetky svoje úspory. Len generálna oprava tzv. palcového buchara, ktorý poháňa voda cez koleso mlyna a hriadeľ, by si vyžiadala takmer pol milióna! Tento spôsob pritom vymysleli už pred vyše 600 rokmi!“ vraví medzevský kováč, ktorého predchodcovia vyrábali väčšinou kovové poľnohospodárske náradie - lopaty, motyky a hrable.

J. Bröstl sa už však nevenuje len výrobe náradia. „Lopatu ukujem aj za 15 minút, no najmä Číňania sú na trhu veľkou konkurenciou. Preto radšej vyrábam svietniky, sošky a rôzne ozdobné predmety či kozubové náčinie. Vlastne všetko, čo sa mi podarí aj predať.“ Jeho umelecké diela si však zväčša môžu dovoliť kúpiť len zahraniční turisti, z ktorých mnohí sú najmä z Nemecka. „Nápadov mám dosť, práca s roztaveným kovom ma stále neprestala baviť. Kov tavím aj pri teplote 1 200 stupňov! Občas sa aj popálim, ale z úcty k predkom remeslo nehodím cez palubu.“ V jeho šľapajach už kráča aj syn Ján (39).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu