Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Dajú sa pehy odstrániť?

Na pleti sa objavia okamžite s prvým jarným slnkom. Niekedy sa však nestratia ani v zime. Pre niekoho sú znamienkom krásy, iní sa zasa rok čo rok zaoberajú rôznymi receptami na ich odstránenie. Nový Čas vám poradí, čo s pehami a tiež ako sa chrániť pred silnejším jarným slnečným žiarením.

Najčastejšie sa pehy objavujú u ľudí so svetlou pokožkou a svetlými vlasmi. Zjavia sa všade tam, kde koža nie je chránená odevom, teda na tvári, pažiach a pleciach. Farba znamienok krásy je silne ovplyvnená intenzitou slnečného žiarenia, a preto sú v zime obvykle menej výrazné.

Ako ich odstrániť

Ak vám pehy veľmi prekážajú, môžete sa ich na krátky čas zbaviť pomocou bieliacich prostriedkov, ktoré ponúkajú kozmetické firmy na domácu starostlivosť (od 500 Sk). O niečo účinnejšie, ale aj drahšie (od 2 000 Sk), je ošetrenie laserom v špecializovanom pracovisku. No ani jedno riešenie nezabraňuje vzniku nových škvŕn. Trvalejšie môže pomôcť, ak sa budete vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu a zároveň používať kvalitné prostriedky pri pobyte na slnku. Na svetlo citlivá pokožka potrebuje napríklad už pri jarnej lyžovačke prípravok s ochranným faktorom 30. Veľmi účinné je užívanie betakaroténu, tzv. ochranného faktor u v tabletkách. Treba ho však začať užívať už 2 mesiace pred začatím letnej sezóny.

Zdravotné riziká

Pehy samy osebe nie sú nebezpečné. Ide zväčša o neškodné nahromadenie pigmentu. Niekedy je však veľmi ťažké rozpoznať, či už nejde o pehu, ale o tzv. materské znamienko. Niektoré materské znamienka predstavujú totiž reálne nebezpečenstvo vzniku a rozvinutia rakoviny kože. Ak si všimnete na vašej pokožke nepravidelne ohraničený pigmentový fliačik, ktorý svrbí alebo krváca, neváhajte a rýchlo navštívte skúseného kožného lekára.

Čo sú pehy?

Malé škvrnky objavujúce sa na najvrchnejšej vrstve pokožky. Dôvodom ich vzniku je nerovnomerné rozdelenie kožného farbiva v bunkách. Za normálnych okolností sa v bunkách tvorí pigment (kožné farbivo) ako reakcia na slnečné alebo UV žiarenie a slúži pokožke ako ochrana. Čím silnejšie je žiarenie, tým viac pigmentu bunky vyprodukujú a tým je sfarbenie pokožky tmavšie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu