Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Literárna senzácia: Zbierku básní vydáva 99-ročná babička

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOKIO - Deväťdesiatdeväťročná babička je novou hviezdou na japonskom literárnom nebi. Tojo Šibata, ktorá s písaním začala iba pred siedmimi rokmi, totiž mimoriadne zaujala čitateľov svojou debutovou zbierkou poézie s názvom, ktorý možno preložiť ako Nebuďte priveľmi frustrovaní.

Autorkine básne vyšli v Japonsku, kde už náklad 10 000 kusov považujú za obrovský úspech, doteraz v náklade 1,5 milióna výtlačkov. Niet sa preto čomu čudovať, ak sa o autorke v pokročilom veku hovorí ako o literárnej senzácii roka 2010. Podľa vlastných slov vďačí za svoj vysoký vek rodine, opatrovateľom a lekárom, ktorým by sa chcela poďakovať za všetko v podobe veršov.

"Som veľmi šťastná," zhrnula svoje pocity matuzalemka, ktorá v júni oslávi sté narodeniny. Pôvodným koníčkom Japonky bol tamojší klasický tanec. Keď s ním musela skončiť pre bolesti chrbta, skúsila to s poéziou.

"Veľmi, veľmi som sa potešila, keď sa moja prvá báseň objavila v tlači. Poslala som redakcii hneď ďalšiu, aj tú uverejnili. Tak som písala ďalej," zaspomínala si autorka japonského knižného bestselleru.

Tojo Šibata dáva svoje poetické myšlienky na papier okamžite po tom, čo sa zrodia. Obvykle však píše v nočných hodinách, keď zostane v byte po odchode opatrovateľa sama. Jej hlavnými témami sú láska, sny a nádej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu