Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

PaedDr. Miroslav Chudý - odborný zamestnanec Ministerstva školstva bol online!

PaedDr. Miroslav Chudý
PaedDr. Miroslav Chudý (Zdroj: Topky.sk)

PaedDr. Miroslav Chudý je odborný zamestnanec Ministerstva školstva SR pre oblasť špeciálnej výchovy a vzdelávania so zameraním na výchovu a vzdelávanie detí a žiakov s mentálnym postihnutím, zrakovým postihnutím a sluchovým postihnutím v špeciálnych základných školách, základných školách a praktických školách. Je zároveň členom odbornej poroty v súťaži Cena Slovak Telekom.

Jeho profesionálnym záujmom je oblasť výchovy a vzdelávania detí s mentálnym postihnutím – vzdelávanie týchto detí v špeciálnych základných školách, praktických školách a formou školskej integrácie v bežných školách. Podieľal sa a podieľa sa na príprave legislatívnych noriem, metodických pokynov a usmernení pre túto oblasť.

Rozhovor

13:53:48 - otázka od: Elena Martonová Dobrý deň, obdivujem Vašu prácu. Čo je na nej podľa Vás najťažšie? Ďakujem pekne, Asi za najťažšie považujem komunikáciu s ľuďmi, ktorí sa bránia novým myšlienkam, novým trendom, ako napríklad využívanie IKT v školstve. Človeku zoberie veľa energie, kým ich presvedčí....

13:55:10 - otázka od: tomáš čau čau ako sa máš si v poho bo ja ne To mi je ľúto. ja som aj vzhľadom na zlé počasie OK. má sa vyčasiť, snáď bude lepšie aj tebe

13:58:16 - otázka od: likvos je dostatok pedagogov pre takychto ziakov?? teda mentalne, zrakovo, ci sluchovo postihnutych?? myslim ze narocnost tohto povolania vela ludi odradza... Máte pravdu, táto práca je nesmierne náročná, ale deti so zdravotným znevýhodnením majú právo byť vzdelávané. Preto ľuďom, ktorí ich vzdelávajú, patrí moje uznanie a obdiv.

14:01:59 - otázka od: janci zdravim, chcem sa opytat, ako sa dotkla aktualne prebiehajuca reforma specialnych skol ? Cauko Zmien je viacej, napríklad znížili sa maximálne počty žiakov v triedach, ustanovili sa podrobnosti o postupe pri prijímaní žiakov do špeciálnych škôl a ďalšie. Riešia to predpisy - zákon o výchove a vzdelávaní a vyhláška o špeciálnych školách, ktoré sú dostupné na webe.

14:04:24 - otázka od: Ľubomír Ahoj, vedia učitelia vypĺňať školské programy? Učitelia majú vychádzať zo štátneho vzdelávacieho programu, krotý je dostupný aj na stránkach ministerstva školstva. Na tejto stránke sú zverejnené aj zvorové školské vzdelávacie programy, a metodiky ich tvorby.

14:06:56 - otázka od: Peter Dobrý deň. Vyučujem biológiu a tiež by som sa rád inšpiroval na vašej stránke. Nájdem tam práce aj s takýmto obsahom? Želám veľa úspechov a príjemný deň.Peter Na stránke súťaže www.cenast.sk sú zverejnené všetky práce, ktoré boli do súťaže poslané. &je tu prehľadný vyhľadávač, ktorý vám vyhľadá prácu podľa zadaného kritéria.

14:11:05 - otázka od: Madonna Aj tento rok prichádza najviac prác z Bratislavy. Ak áno, prečo myslíte, že je to tak. Ktoré školy sú najlepšie-najkreatívnejšie. Ďakujem za odpovede. Pekný deň. Súťaž Cena Slovak Telekom je vyhlásená už tretí rok, a je pravda, že v uplynulých ročníkoch nám prišlo najmenej prác z Bratislavského kraja. Možno sa tento pomer v aktuálne prebiehajúcom ročníku upraví.

14:16:06 - otázka od: Evka Všimla som si, že tento rok súťažia aj školské vzdelávacie programy. Zasielajú vám ich pedagógovia? Na našej škole presne nevieme, či ich máme správne napísané, tak sa obávam, či ich zverejniť aj cez súťaž. V treťom ročníku súťaže Cena ST je jedným z cieľov podpora tvorby školských vzdelávacích programov v jednotlivých predmetoch. Nemusíte posielať celý program, ale len tú časť, ktorá sa týka využívania IKT na vyučovaní. Neváhajte a pošlite ich do súťaže a možno vyhráte prvú cenu. Neobávajte sa.

14:17:49 - otázka od: Katarina Grichova, Mgr Chcem sa opytat, ako bude na zakladnych a strednych skolach od 1.1.2009 zabezpecene studium deti a mladeze, ktori pocas vyucovania potrebuju pomoc asistenta. Zvladnu spominane skoly financny napor na skolskych asistentov pre danych ziakov? Nemoze na zaklade toho dojst ku skolskej dezintegracii? Dakujem Nová legislatíva počíta s asistentmi učiteľa, a tým je vytvorený priestor na zlepšenie situácie.

14:19:51 - otázka od: David bude nabuduci rok monitor? a budeme tam pouzivat kalkulacky? Áno aj v budúcom roku prebehne monitor v základných školách pre žiakov s príslušným druhom postihnutia s výnimkou škôl pre žiakov s mentálnym postihnutím. Pravidlá budú podobné, ako v minulom roku.

14:21:57 - otázka od: Ludmila co sa stane s pracami zaslanymi do sutaze cena slovak telekom? Všetky práce budú po vyhodnotení súťaže Cena Slovak Telekom zverejnené na stránke súťaže www.cenast.sk. Aktuálne sa tam nachádza vyše 350 prác, ktoré súťažili v minulom ročníku.

14:25:45 - otázka od: Doc. Lichý Ako pedagóg chápem vašu prácu. Akým projektom sa momentálne venujete? Ďakujem pekne. V súčasnosti sa na odbore špeciálneho školstva venujeme predovšetkým koordinácii prípravy vzdelávacích programov pre žiakov špeciálnych škôl, podľa ktorých sa majú vzdelávať žiaci l od 1.9.2009.

14:28:19 - otázka od: m Čo znamená byť členom odbornej komisie vsúťaži cena Slovak Telekom? Znamená to pre mňa rozšírenie si obzoru, získanie nových skúseností, poznatkov....

14:32:19 - otázka od: Ivan Bude aktuálne schválený štátny rozpočet vyhovujúci pre školy aj vzhľadom na snahu vybaviť školy modernými pom§ckami? Myslím si, že snaha vybaviť školy modernými pomôckami bola vždy, ale bola a je limitovaná objektívnymi možnosťami. V posledných rokoch sa situácia zlepšuje, a verím, že tento trend bude pokračovať.

14:36:15 - otázka od: Monika Prečo nový školský zákon nevytvoril priestor pre poradňu jedných dverí? Školský zákon je koncipovaný tak, aby školské zariadenia výchovného poradenstva a prevencie poskytli služby všetkým, ktorý ich potrebujú.

14:38:55 - otázka od: Mária Dobrý deň Pán Chudý ja by som mala otázku,kt.pravdepodobne neovplyvníte,akoto,že zamestnanci,kt. otvárajú obzor nielen mladým sú tak pod úroveň zaplatený,a pritom ide o budúcnosť našich detí a mladých,veď aj keby ste sa chceli naučiť jazyk tak to nik nespravý zadarmo,ďakujem,príjemný deň Dobrou správou je, že v budúcom roku si učitelia finančne polepšia.

14:41:03 - otázka od: eifel76 DOBRY DEN.AKO SA BRANIT NARASTAJUCEJ AGRESIVITE NA SKOLACH?MAJU UCITELIA VOBEC MOZNOST OCHRANIT SAMYCH SEBA A MAT TAK MOZNOST SUSTREDIT SA NA VZDELAVANIE A NIE VYCHOVAVANIE TOHO, CO BY MALI DETI VEDIET UZ Z RODINY. PRIPRAVUJE SA NEJAKA LEGISLATIVA NA ICH POSILNENIE? DAKUJEM A PRAJEM PRIJEMNY DEN Pripravuje sa zákon o pedagogických zamestnancoch, ktorý by mal riešiť aj tie veci, na ktoré sa pýtate.

14:45:20 - otázka od: Mária Dobrý deň, zaujíma ma Váš názor na individuálnu integráciu detí s mentálnym postihnutím v bežnej triede základnej školy. Platí ešte termín "integrácia" žiaka alebo "začlenenie" žiaka? Ďakujem pekne za odpoveď a prajem veľa úspechov v osobnom i pracovnom živote. Pre dieťa s mentálnym postihnutím je zrejme výhodnejšie, aby bolo vzdelávané v špeciálnej základnej škole. Nová legislatíva pozná aj termín školská integrácia, aj školské začlenenie. Význam týchto termínov je zrejmý zo školského zákona.

14:47:24 - otázka od: Naďka od kedy bude realizovaný školský vzdelávací program v špeciálnych školách pre žiakov s mentálnym postihnutím? V týchto školách sa bude učiť podľa vzdelávacieho programu od 1.9 2009.

14:48:57 - otázka od: Julkaa ja si myslím, že najlepšie veci rozumejú tí, ktorí s ňou majú aj skúsenosť. učili ste aj vy deti so zdravotným postihnutím? Áno vyučoval som žiakov s mentálnym postihnutím, bola to veľmi zaujímavá práca a veľmi rád spomínam na toto obdobie.

14:50:19 - otázka od: Iva Dobrý deň, chcem sa spýtať, či aj vy riešite maďarské knižky? riešenie tejto problematiky nie je v mojej kompetencii

14:55:34 - otázka od: maria Myslíte si, že učitelia majú naozaj reálnu možnosť využívať internet, počítače ainé prostriedky na vyučovaní? Nie sú to len teórie avpraxi sa pritom učí stále len pri tabuli? Myslím si, že drvivá väčšina pedagógov má možnosť využívať internet pri vyučovaní. Presvedčili ma o tom aj práce, ktoré pedagógovia prihlásili do súťaže Cena Slovak Telekom a popisujú v nich, ako moderné komunikačné prostriedky na vyučovaní využívajú. Spôsob a mieru využívania do značnej miery ovplyvňuje ľudský faktor, napríklad vzťah učiteľov k týmto technológiám.

15:01:34 - otázka od: Janka Tento rok mozu sutazit v sutazi Cena Slovak Telekom aj skoly. Ako mam skolu prihlasit? Školy sa prihlasovať nemusia, budú hodnotené podľa počtu prác, ktoré ich učitelia do súťaže zaslali počas všetkých troch ročníkov. Zámerom organizátora súťaže bolo povzbudiť riaditeľov, aby motivovali svojich pedagógov k zaslaniu čo najväčšieho počtu prác. Najlepšia škola v každej kategórii získa notebook.

15:06:24 - otázka od: lele Pripraviť inovatívne vyučovaciu hodinu je určite náročnejšie, ako ju odučiť klasicky, tak, ako je učiteľ zvyknutý. Je učiteľ dostatočne finančne motivovaný na to, aby urobil niečo navyše? Myslím si, že ak pedagóg ovláda nové technológie, za istých okolností môže byť príprava inovatívnej vyučovacej hodiny jednoduchšia. Ďakujem vám za zaslané otázky, je mi ľúto, že vzhľadom na krátkosť času som nestihol reagovať na všetky. Prajem pekný deň, Dovidenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu