Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vražedná lavína

KÁTHMANDU - Himalájsky vrchol Kang Guru nepatrí medzi najvyššie na svete. Pre francúzsku horolezeckú výpravu sa napriek tomu stal osudným. Vražedná lavína, ktorá nečakane zavalila základný tábor výpravy, pripravila o život 7 francúzskych a 11 nepálskych horolezcov!

Francúzska výprava pod vedením skúseného horolezca a univerzitného profesora zo Chamonix Daniela Stolzenberga sa pokúšala zdolať 6 981 metrov vysoký vrchol Kang Guru. Úrady v Káthmandu stratili kontakt s horolezcami už minulú stredu po nečakanom páde lavíny na základný tábor výpravy. Záchranári sa však kvôli zlým poveternostným podmienkam k zasypaným horolezcom dostali až v nedeľu.

Pomocou vrtuľníka sa im nakoniec podarilo zachrániť štyroch nepálskych nosičov z pôvodnej 22-člennej skupiny. Tí prežili iba vďaka tomu, že v čase tragédie neboli v tábore. Podľa nepálskych úradov expedíciu prekvapila nečakane silná snehová búrka, ktorá spustila pád mohutnej lavíny. Obyčajne totiž v tejto oblasti začína snežiť až koncom októbra. Na území Nepálu sa nachádza 8 zo 14 osemtisícoviek. Minulotýždňová mohutná lavína je prvou počas novej horolezeckej sezóny, ktorá sa začala v septembri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu