Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kam sa tí Poliaci pchajú, hovorili si ruskí dispečeri

Trosky poľského Tu-154
Trosky poľského Tu-154 (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/VARŠAVA – Ruskí letoví dispečeri, slúžiaci v deň havárie poľského Tu-154 na veži v Smolensku, boli spočiatku proti jeho pristátiu. K zmene rozhodnutia ich pravdepodobne presvedčili konzultácie s Moskvou. Ich rozhovory boli veľmi nervózne, o čom svedčí aj množstvo nadávok. Vyplýva to z častí prepisu, ktoré dnes zverejnil poľský týždenník Wprost.

„Poliakom treba povedať: aký... pre nich po... odlet," hovoril plukovník Nikolaj Krasnokutskij šéfovi dispečerov Pavlovi Plusninovi. Slová mali odznieť po tom, ako sa ruský nákladný Il-76 neúspešne pokúsil o pristátie. Pravdepodobne to malo znamenať ich nespokojnosť s odletom Tu-154 z Varšavy. Dispečer mu pritakal: „Kam sa tu, do p..., tí Poliaci pchajú". Na neúspešný pokus Iľjušina mal Kransokutskij reagovať ďalšími nadávkami, „Je... ti mater, k..., aká haluz."

Z prepisov zverejnených na stránke Wprost vyplýva, že poľská komisia má nielen prepisy dispečerov medzi sebou, ale aj nahrávky s moskovskou „Logikou". Neobsahujú jednoznačný rozkaz, aby navádzali poľský tupolev, ale tlak vyvíjaný na dispečerov je výrazne cítiť. Dispečeri sa kontaktovali s „Logikou" aj mobilnými telefónmi, tieto nahrávky však poľská strana nemá. Po konzultáciách s Moskvou padli vety, ktoré by údajne mohli svedčiť o strachu ruských dispečerov: „Netras sa, k..., netras sa ". Poľskej komisii však nie je jasné, kto vyslovil tieto slová.

Poľská strana dnes zverejní prepisy z riadiacej veži po tom, čo prezentovala svoje výhrady k ruskej správe z vyšetrovania. Tá vinu za tragédiu Tu-154 pripísala posádke, ktorá mala byť pod veľkým psychickým tlakom. Poliaci ruskej správe vyčítajú jednostrannosť, keď podľa nich neobsahuje analýzu viacerých súvislostí, o.i. aj toho, čo sa dialo na riadiacej veži smolenského letiska.

Podľa šéfa poľskej vyšetrovacej komisie Edmunda Klicha z nahrávok vyplýva, že ruskí dispečeri boli pod ešte väčším tlakom ako poľskí piloti. „Ak sa hovorí o tlaku na pilotov lietadla, tým skôr možno povedať, že podľa mňa ešte väčší tlak bol na dispečerov,“ vyhlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu