Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kapitán Tu-154 sa snažil včas prerušiť pristávací manéver

Havarovaný poľský Tu-154
Havarovaný poľský Tu-154

VARŠAVA - Kapitán lietadla s poľským prezidentom Lechom Kaczyńským na palube, ktoré sa vlani v apríli zrútilo za hmly neďaleko letiska v západoruskom Smolensku, sa dostatočne skoro snažil pristávací manéver prerušiť. Dnes to povedal Miroslaw Grochowski, podpredseda poľskej komisie vyšetrujúcej príčiny katastrofy.

To odporuje nedávnym záverom ruských vyšetrovateľov, podľa ktorých sa poľskí piloti snažili pristáť za každú cenu. Podľa jednej časti záznamu z kabíny pilotov, ktorú sa podarilo vypočuť poľským expertom, kapitán lietadla Arkadiusz Protasiuk vydal príkaz k prerušeniu pristávacieho manévru.

"Podľa mňa ten príkaz padol dostatočne včas v záujme toho, aby sa podarilo katastrofe vyhnúť," tvrdí Grochowski. Lietadlo však havarovalo a v jeho troskách zahynul prezident Kaczynski, jeho žena Maria a ďalších 94 ľudí. Prečo sa pilotom nakoniec pristávací manéver prerušiť nepodarilo, sa majú pokúsiť vysvetliť poľskí vyšetrovatelia. Aby zistili, čo sa mohlo na palube lietadla diať, plánujú zrekonštruovať posledné sekundy letu stroja Tu-154M z vlaňajšieho 10. apríla. K simulácii chcú využiť druhé lietadlo tohto typu.

Podľa správy ruského medzištátneho leteckého výboru z minulého týždňa za katastrofu mohli chyby poľskej posádky, vystavenej psychickému nátlaku nadriadených. Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že na zavinenie ruskej strany nič neukazuje. Proti tomu sa minulý štvrtok ohradil poľský premiér Donald Tusk, podľa ktorého nie je ruská správa kompletná. Jej uverejnenie vyvolalo v Poľsku pobúrenie, najhlasnejšia kritika sa od stredy ozýva z radov poľskej konzervatívnej opozície.

Podľa Marcina Dubienieckého, zaťa manželov Kaczyńských, Rusi napísali správu "selektívne". "Tým, že Rusi nezverejnili vo svojej správe informácie o pokuse prerušiť pristávací manéver, zatajili veľmi významnú skutočnosť pre toto vyšetrovanie," povedal dnes v televízii TVN24 Dubieniecki, ktorý je zároveň splnomocnencom Marty Kaczyńskej, dcéry prezidentského páru.

Dubieniecki tvrdí, že kontrolóri na veži v Smolensku posádke poľského lietadla podávali mylné informácie o polohe lietadla. Vďaka novým zisteniam poľských expertov má Dubieniecki "väčšiu istotu" ohľadom možného atentátu na prezidenta Kaczyńského. Rusi vraj mali veľa dôvodov pre to, aby vykonali atentát na Kaczynskeho. Konzervatívny poľský prezident sa nijako netajil svojím podozieravým vzťahom k Rusku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu