Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

O tragédii Tu-154 budú dve verzie, ako o Katyni

Havária Tu-154
Havária Tu-154

BRATISLAVA/VARŠAVA - Zahraničné denníky obšírne komentujú správu o katastrofe poľského Tu-154. Niektoré jej časti podľa New York Times pripomínajú psychoanalýzu. Podľa Wall Street Journal sporné závery, v ktorých "celú vinu pripisujú Poľsku", budú záťažou pre vzťahy Moskvy s Varšavou. Frankfurter Allgemeine Zeitung sa domnieva, že tak ako existovali dve verzie Katyňskej masakry, teraz budú dve verzie havárie pri Smolensku.

Podľa Wall Street Journal, "spolu s explóziou spoločenských aj oficiálnych sympatií v Rusku po katastrofe z 10. apríla," mohol vzniknúť dojem, že poľsko-ruské vzťahy sa zlepšujú. "Obe krajiny sa pred pár mesiacmi zhodli, že ku katastrofe viedlo rozhodnutie pristáť v zlom počasí na letisku, ktoré malo iba základné navigačné zariadenie. Avšak, v Poľsku očakávali (...), že Rusko vezme na seba do istej miery spoluzodpovednosť za toto rozhodnutie," napísal Wall Street Journal. "Namiesto toho v 200-stranovej správe MAK v ničom neobvinili letových dispečerov a pracovníkov letiska v Smolensku," dodáva denník.

Podľa NYT predložený dokument načrtáva zložitý psychologický profil kapitána poľského lietadla (Arkadiusza Protasiuka) a opisuje neviditeľný tlak, ktorý bol na neho vyvíjaný. "Správa pripisuje vinu za katastrofu kapitánovi, ale súčasne rozhodne naznačuje, že je aj na strane niektorých pasažierov," napísal NYT. Správa podľa denníka „vylučuje mnohé vonkajšie faktory, ktoré mohli prispieť k nešťastiu a menuje stav lietadla, riadenie letu, rádiovú komunikáciu a meteorologické zabezpečenie, a niektoré jej časti pripomínajú psychoanalýzu."

 

Budú dve verzie, ako o Katyni

"Celé desaťročia existovali dve verzie opisujúce osud takmer 15-tisíc poľských dôstojníkov, ktorí v roku 1939 skončili v sovietskom zajatí. Až v roku 2010 Rusko oficiálne pripustilo, že Stalin má na svedomí obete z Katyni. Veľmi ťažko teraz predpovedať čas, keď budú tiež dve verzie opisujúce katastrofu, ktorá je tak tragicky previazaná s Katyňou," napísal Frankfurter Allgemeine Zeitung. Nikto nikdy nezistí, čo sa skutočne stalo v poľskom prezidentskom lietadle, ktoré havarovalo 10. apríla pri pristávaní v Smolensku.

"Bolo však možné sa dohodnúť aspoň na faktoch, ktoré sa dajú objektívne potvrdiť. Publikovaním jednostrannej konečnej a „nezvratnej“ správy z ruského vyšetrovania však túto šancu zmarilo," píše nemecký denník. "Závažné obvinenia poľskej strany boli ignorované, čo nie sú dobré predpoklady na zmierenie nad hrobmi Katyni," dodáva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu