Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Čo sa naozaj dialo na veži v Smolensku?

Havarovaný poľský Tu-154
Havarovaný poľský Tu-154

BRATISLAVA/VARŠAVA – Poľské médiá sa obšírne venujú správe ruskej vyšetrovacej komisie o príčinách tragédie poľského Tu-154. Po kritike správy, ktorá za vinníkov havárie označila posádku, pripomínajú, že sa vôbec nevenuje možným pochybeniam na ruskej strane.

Rusi podľa Poliakov opakovane odmietali poskytnúť materiály a množstvo otázok ponechali bez odpovedí. Za jednu z podstatných označujú postup ruských dispečerov, ktorých záverečná správa nespomína.

Šéf dispečerov nechcel, aby naše lietadlo dostalo súhlas na priblíženie sa na pristátie. Bolo množstvo telefonátov do Moskvy a z Moskvy. Všetko to malo byť v správe, píše Gazeta Wyborcza. „Stres na veži bol podobný, aký bol v kabíne pilotov Tu-154. MAK hodnotil úroveň stresu v kabíne pilotov, robil psychologické analýzy, ale pokiaľ ide o vežu, to neurobil nikto. Veľakrát som navrhoval uskutočnenie týchto analýz,“ cituje denník poľského zástupcu pri vyšetrovacej komisii Edmunda Klicha.

Denník Fakt pripomína vetu z jeho rozhovoru so šéfkou ruského MAK Tatianou Anodinovou: „Rusko je veľká a Poľsko malá krajina.“ Ruská strana podľa neho neposkytla desiatky dokumentov a záznamov potrebných k vyšetreniu príčin havárie.

Bola to Moskva, ktorá rozhodla o tom, že neuzatvoria letisko v Smolensku a povolila napriek hmle pristávanie posádka poľského Tu-154, píše denník Fakt. „No, tak povedali ..... zatiaľ navádzať,“ hovoril rozrušený šéf smolenských dispečerov. Vyplýva to z najnovších útržkov prepisov zo smolenskej riadiacej veže a denník priniesol aj svoju verziu toho, čo sa malo na nej diať krátko pred tragédiou.

O 8:32 poľského času šéf dispečerov Pavel Pliusnin sa telefonicky spája s veliteľstvom leteckých síl. V hlase počuť rozrušenie, zjavne si uvedomuje, že pristávanie lietadla v tomto počasí sa môže skončiť tragicky. „No, tak povedali ..... zatiaľ navádzať,“ oznamuje plukovníkovi Nikolajovi Krasnokuckému prítomnému na veži.

O 8:34 sa Krasnokucki spája s tajomným generálom. „Pán generál, ide na traverz. Všetko je zapnuté, aj denné reflektory, všetko je zapnuté,“ hlási do telefónu. Medzi dispečermi dochádza ku konfliktu: Pliusnin sa domnieva, že poľské lietadlo by nemalo pristávať. Ale jeho kolega Viktor Ryženko je toho názoru, že treba poslúchnuť Moskvu a navádzať stroj. Nakoniec dispečeri nezakazujú pristátie.

O 8:41. Tupolev naráža na zem.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu