Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Simulácia letu Tu-154 sa môže skončiť katastrofou, varujú experti

Trosky Tu-154
Trosky Tu-154 (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/VARŠAVA - Odborníci a piloti varujú pred simuláciou tragického letu poľského Tu-154 do Smolenska, na ktorú sa má použiť druhý, identický Tupolev. Simulácia je nemožná a nebezpečná, citujú poľské médiá odborníkov a jeden z vojenských pilotov ide ešte ďalej. Takáto simulácia bude viesť ku katastrofe, varuje.

Stroj má opakovať manévre pilotov pri Smolensku. To má pomôcť vysvetliť, prečo ešte 22 sekúnd pred zrážkou piloti nedokázali zdvihnúť lietadlo, aj keď sa o to pokúsili. „Chceme zistiť, prečo, napriek rozhodnutiu o odlete na autopilote sa let skončil tragicky. Zatiaľ analyzujeme dokumenty. Plánujeme aj simuláciu, počas ktorej chceme zopakovať tento let. Kým sa tak stane, chceme detailne, bod po bode, popísať, ako má byť vykonaná," citoval denník Fakt Miroslawa Grochowského z poľskej vyšetrovacej komisie.

Experti však varujú, že simulácia môže viesť ku katastrofe. „Dokonca aj keď ju budú robiť niekoľko tisíc metrov nad zemou. Všetko poukazuje na to, že počas tragického letu došlo k strate kontroly nad riadením a k pádu. Ak dospejú k tejto strate kontroly, budú padať ako list a rozbijú sa o zem,“ uviedol skúsený vojenský pilot.

Simulácia nie je možná, tvrdí letecký odborník Tomasz Hypki, podľa ktorého bude veľmi ťažké vytvoriť podobné podmienky tlaku, mrakov, hmly v bezpečnej čiže vyššej hladine. „Okrem toho vykonávanie týchto manévrov vyššie môže byť veľmi nebezpečné. Neexistuje žiadna záruka, ako sa lietadlo zachová,“ varuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu