Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Upratovanie Brisbane: Prišlo 22 tisíc dobrovoľníkov!

Upratovanie zaplaveného Brisbane
Upratovanie zaplaveného Brisbane

BRISBANE - 22.000 dobrovoľníkov sa dnes pripojilo k 600 vojakom, aby pomohli odstrániť následky ničivých záplav v hlavnom meste austrálskeho štátu Queensland.

Armádu dobrovoľníkov vybavených metlami, mopmi, vrecami a čistiacimi prostriedkami do najpostihnutejších miest mesta Brisbane dovážajú autobusy. Informovala o tom agentúra AP. Severovýchod Austrálie sužujú niekoľko týždňov záplavy najhoršie za posledných 40 rokov.

"Nemohli sme uveriť tomu, čo vysielala televízia. Rozhodli sme sa pomôcť, zobrali sme metly a lopaty a prišli sme sem," povedala Sue Pearsonová, ktorá prišla pomáhať s manželom aj s dvoma deťmi. Ich rodina žije vo štvrti, ktorej sa veľká voda vyhla.

Brisbaneský starosta Campbell Newman veľký záujem o pomoc ocenil. "Všetci si teraz vyhrnuli rukávy," povedal, ale upozornil, že upratovanie môže trvať mesiace a rekonštrukcie aj dva roky.

Bahnitou vodou je v Brisbane zaplavených 30.000 domov a kancelárií. Úrady už upozornili, že niektoré stavby boli natoľko poškodené, že budú musieť byť strhnuté. Na juhovýchode Queenslandu je stále takmer 29.000 domov bez elektriny.

Záplavy, ktoré sužujú severovýchod Austrálie niekoľko týždňov, pripravili o život 26 ľudí. Väčšina z 28 nezvestných je z mesta Toowoomba, ktoré v pondelok zasiahla náhla povodňová vlna s devastačným účinkom porovnateľným s vlnou cunami. Zaplavených bolo cez 80 queenslandských miest.

Voda prenikla aj do uhoľných baní a ťažobné spoločnosti už oznámili že nebudú schopné splniť zmluvy. Škody v poľnohospodárskych oblastiach sa môžu premietnuť do zvýšenia cien potravín.

Kým Queensland začína odstraňovať následky škôd, povodňami sú ohrozené aj juhoaustrálske štáty. Vo Viktórii utiekli pred veľkou vodou z domovov tisíce ľudí, evakuovaných bolo 2000 osôb. Panujú obavy, že sa tam blížia záplavy, ktoré prekonajú tie z roku 1956. Hladina rieky Murray vtedy vystúpila nad desať metrov a evakuované boli mestá z celého jej povodia. Udalosti považované za mimoriadne tragické trvali sedem mesiacov.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu