Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ruská správa o Tu-154 je vtip, reaguje Kaczyński

Jaroslaw Kaczyński
Jaroslaw Kaczyński

VARŠAVA – Správa ruskej strany o príčinách havárie Tu-154 v Smolensku je vtip, ktorý si urobilo Rusko z Poľska.

Po dnešnom zverejnení správy to vyhlásil šéf najväčšej opozičnej strany Právo a Spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński, ktorý je bratom tragicky zosnulého prezidenta Lecha. "Správa si robí z Poľska srandu," vyhlásil.

Kaczyński tvrdí, že jej autori jednostranne a v zásade bez dôkazov zvaľujú vinu na poľských pilotov a Poľsko. Skutočnosť, že ruská strana dospela k takémuto záveru je podľa neho dôsledkom krokov poľského premiéra Donalda Tuska, ktorý prenechal vyšetrovanie Rusom. Správu samotnú tak považuje za „škandalóznu“ a „gigantickú kompromitáciu premiéra.“ „Každý, kto má aspoň trošku vedomostí na tému Ruska a zdravého úsudku, mohol predvídať, že to tak bude,“ skonštatoval. Rovnako kritizoval aj skutočnosť, že poľská strana „nebojovala“ o svoje alebo medzinárodné vyšetrovanie havárie. Na otázku, či súhlasí s tvrdením šéfky MAK o tom, že správa obsahuje celú pravdu o tragédii, reagoval slovami: "súhlasím s tvrdením, že to celé nie je pravda“. „Je to Rádio Jerevan,“ dodal.

Medzištátny letecký výbor (MAK) v Moskve dnes zverejnil záverečnú správu ruských expertov. Podľa nej katastrofu spôsobili chyby posádky, vystavenej psychologickému nátlaku nadriadených. "Musíme zverejniť pravdu, akokoľvek trpkú, o príčinách katastrofy. Je to naša povinnosť," uviedla šéfka MAK Taťjana Anodinová. "Bezprostrednou príčinou leteckého nešťastia sa javí to, že posádka sa za nepriaznivého počasia nerozhodla preletieť na záložné letisko včas. Lietadlo klesalo v podmienkach, keď nebolo vidieť pozemné orientačné body. Posádka nereagovala náležite na varovania systému včasnej výstrahy (pred zrážkou so zemou). To viedlo ku katastrofe," vyhlásila dnes v Moskve.

Pri páde lietadla vlani 10. apríla zahynul poľský prezident Lech Kaczynski a ďalších 95 ľudí na palube, prevažne vysokopostavených činiteľov. Delegácia letela uctiť si pamiatku poľských dôstojníkov, ktorých počas druhej svetovej vojny postrieľala v Katyni pri Smolensku sovietska tajná polícia NKVD.

Po zverejnení ruskej správy sa poľský premiér Donald Tusk rozhodol prerušiť dovolenku v talianskych Dolomitoch a vrátiť sa do Varšavy. O záveroch ruských vyšetrovateľov chce hovoriť s ministrom vnútra Jerzy Millerom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu