Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Katyňský masaker: Tribunál rozhodol, Rusko vinné z ponižovania obetí!

Katyňský masaker rezonuje verejnosťou dodnes
Katyňský masaker rezonuje verejnosťou dodnes

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva dnes odsúdil Rusko za ponižujúce a neľudské zaobchádzanie s niektorými blízkymi obetí masakru v Katyni, pri ktorom tajná sovietska polícia NKVD v roku 1940 postrieľala tisíce Poliakov. Masaker možno podľa tribunálu považovať za vojnový zločin. Moskva naopak s uspokojením kvitovala, že súd nezaviazal ruské úrady obnoviť vyšetrovanie prípadu, považovaného v Rusku za už premlčaný.

 

Dnešný rozsudok nie je právoplatný. Obe strany majú tri mesiace na to, aby sa odvolali na vyššej inštancii štrasburského súdu. Právny zástupca rodín obetí už oznámil, že to s najväčšou pravdepodobnosťou urobia.
 
Za ponižujúce zaobchádzanie Rusmi podalo obvinenie 15 príbuzných obetí katyňského masakru, štrasburský tribunál dnes dal za pravdu desiatim z nich. Ruská justícia odmietala žiadosti pozostalých o informácie, za akých okolností ich blízki zomreli a aj informácie o ich rehabilitácii.
 
"To, že súd uznal, že je Rusko vinné vo veci ponižujúceho zaobchádzania so sťažujúcimi sa, je nepríjemné pre prestíž Ruskej federácie a morálne víťazstvo pre navrhovateľa," citovala agentúra PAP Wojciecha Materského, šéfa Inštitútu politických štúdií Poľskej akadémie vied a odborníka na dejiny ZSSR. Štrasburský tribunál tiež konštatoval, že nemôže zhodnotiť, či Rusko pri vyšetrovaní masakru porušilo Európsky dohovor o ľudských právach, pretože so súdom nespolupracovalo a neposielalo mu vyžiadané podklady.
 
Podľa právneho zástupcu pozostalých po obetiach katyňského masakru Ireneusz Kamińského im rozsudok urobil radosť, ale chceli by ešte viac. "Tá záležitosť bola komplikovaná nielen z pohľadu práva, ale aj politicky," dodal Kamiński.
 
Rozhodnutie súdu podľa ruského zástupcu Andreja Fjodorova zodpovedá ruským záujmom, a preto nepredpokladá, že by sa Moskva ešte odvolala. "V prospech Ruska vyznieva rozhodnutie v hlavnom bode: obnovenie vyšetrovania katyňského prípadu je mimo rámec kompetencií súdu. To je nesporne pozitívny výsledok," povedal agentúre Interfax.
 
Prípad z roku 1940 podľa Fjodorova nespadá pod jurisdikciu súdu v Štrasburgu kvôli premlčaniu, akokoľvek poľskí žalobcovia tvrdili opak a požadovali, aby Rusko masaker vyšetrilo a vypátralo vinníkov. Po vstupe sovietskej armády do Poľska tajná polícia v katyňskom lese neďaleko západoruského Smolensku aj na iných miestach postrieľala celkom asi 22.000 Poliakov, hlavne príslušníkov poľských elít.
 
Katyňský masaker a prístup Moskvy k nemu dlhodobo zaťažujú poľsko-ruské vzťahy. Sovietsky režim z neho dlhé desiatky rokov obviňoval nacistov, pravdu o týchto udalostiach sa ruská verejnosť dozvedela v ére Gorbačovovej perestrojky: až 13. apríla 1990 počas návštevy vtedajšieho poľského prezidenta Wojciecha Jaruzelského Moskva oficiálne pripustila, že zločin bol dielom sovietskej tajnej polície NKVD.
 
Rusko masaker vyšetrovalo od začiatku 90. rokov do roku 2004, keď ho hlavná vojenská prokuratúra zastavila s tým, že vinníci sú už mŕtvi, a väčšinu dokumentov z vyšetrovania utajnila. Pred dvoma rokmi sa zdalo, že prelom je na dosah: ruský premiér Vladimir Putin sa spolu so svojím poľským náprotivkom v Katyni poklonil pamiatke obetí a odsúdil zločiny stalinizmu. V tom istom roku, keď neďaleko Katyne pri leteckom nešťastí zahynul poľský prezident Lech Kaczynski a jeho spolupracovníci, aj poslanci ruského parlamentu v osobitnom vyhlásení uviedli, že zločin nariadilo sovietske vedenie na čele so Stalinom.
 
Napriek tomu však spor nebol plne urovnaný. Otázka rehabilitácie obetí totiž ešte ostáva otvorená a Moskva ani neodovzdala Varšave všetky tajné dokumenty.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu