Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poliaci pobúrení správou o tragédii Tu-154: Je to škandál!

Hovarovaný poľský špeciál Tu-154
Hovarovaný poľský špeciál Tu-154

BRATISLAVA/VARŠAVA – Prezentovaná správa je škandalózna, reagoval na výsledky ruskej vyšetrovacej komisie splnomocnenec časti obetí smolenskej katastrofy Rafal Rogalski. Ruská strana podľa neho neposudzovala materiály riadne a spravodlivo. „Zodpovednosť za haváriu celkovo preniesli na poľskú stranu,“ cituje splnomocnenca portál wp.pl.

Rusi podľa Rogalského nezohľadnili početné a relevantné pripomienky poľskej komisie, odovzdané 16. decembra. Ruská strana podľa neho vôbec nezohľadnila najdôležitejšie a rozhodujúce argumenty poľskej strany, medzi ktorými boli o.i. pochybnosti o postupe ruskej strany ako opomenutie dispečerov, technický stav letiska a jeho zariadení.

Ako pripomenul, dispečeri pravdepodobne nekorigovali skutočnosť, že lietadlo letelo zlým kurzom. Príliš neskoro vydali príkaz "horizont 101“. „Tie sekundy mohli rozhodnúť o tom, že lietadlo sa zachráni,“ konštatoval. „Predstavili len formálnu pravdu, ktorá je v skutočnosti polopravdou, ak nepoviem, že klamstvom,“ dodal.

Medzištátny letecký výbor (MAK) v Moskve dnes predstavil záverečnú správu rukých expertov. Podľa nej katastrofu poľského Tu-154 v Smolensku zavinili chyby posádky, vystavenej psychologickému nátlaku nadriadených.

"Musíme zverejniť pravdu, akokoľvek horkú, o príčinách katastrofy. Je to naša povinnosť," povedala šéfka MAK Taťjana Anodinová. "Bezprostrednou príčinou leteckého nešťastia sa javí to, že posádka sa za nepriaznivého počasia včas nerozhodla preletieť na záložné letisko. Lietadlo klesalo v podmienkach, keď nebolo vidieť pozemné orientačné body. Posádka náležite nereagovala na varovania systému včasnej výstrahy (pred zrážkou so zemou). To viedlo ku katastrofe," vyhlásila.

Pri páde lietadla vlani 10. apríla zahynul poľský prezident Lech Kaczynski a ďalších 95 ľudí na palube, prevažne vysokopostavených činiteľov. Delegácia letela uctiť pamiatku poľských dôstojníkov, postrieľaných v Katyni pri Smolensku za druhej svetovej vojny sovietskou tajnou políciou NKVD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu