Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Moskva: Tragédiu Tu-154 v Smolensku zavinila poľská posádka

Havária Tu-154
Havária Tu-154

MOSKVA - Katastrofu poľského lietadla Tu-154 v Smolensku zavinili chyby posádky, vystavenej psychologickému nátlaku nadriadených. Vyplýva to zo záverečnej správy ruských expertov, ktorú dnes v Moskve predstavila šéfka Medzištátneho leteckého výboru (MAK) Taťjana Anodinová.

Pri páde lietadla vlani 10. apríla zahynul poľský prezident Lech Kaczynski a ďalších 95 ľudí na palube, prevažne vysokopostavených činiteľov. Delegácia letela uctiť pamiatku poľských dôstojníkov, postrieľaných v Katyni pri Smolensku za druhej svetovej vojny sovietskou tajnou políciou NKVD.

"Musíme zverejniť pravdu, akokoľvek horkú, o príčinách katastrofy. Je to naša povinnosť," povedala Anodinová. "Bezprostrednou príčinou leteckého nešťastia sa javí to, že posádka sa za nepriaznivého počasia včas nerozhodla preletieť na záložné letisko. Lietadlo klesalo v podmienkach, keď nebolo vidieť pozemné orientačné body. Posádka náležite nereagovala na varovania systému včasnej výstrahy (pred zrážkou so zemou). To viedlo ku katastrofe," vyhlásila.

Upozornila aj na to, že piloti sa mohli obávať nespokojnosti svojho hlavného pasažiera v prípade preletu na záložné letisko, čo mohli naznačovať aj návštevy vysokých predstaviteľov u pilotov. V krvi veliteľa poľského vojenského letectva, ktorý bol až do zrážky so zemou v kabíne pilotov, zistili 0,6 promile alkoholu.

Predchádzajúcu verziu ruskej správy Varšava odmietla akceptovať, pravdepodobne kvôli opomenutiu úlohy ruských dispečerov pri nešťastí. Podľa MAK však poľské výhrady nemali technický charakter.

Varšava si spočiatku pochvaľovala ruskú ústretovosť pri vyšetrovaní. Pôvodný ruský návrh záverečnej správy o príčinách katastrofy, odovzdaný vlani v októbri, však premiér Donald Tusk odmietol akceptovať a dokumentu vytkol povrchnosť, chyby a neopodstatnenosť niektorých záverov. Správu na 210 stránkach vrátili Moskve s výhradami na ďalších 148 stranách. Záverečnú správu dnes MAK postúpil poľskej strane prostredníctvom veľvyslanectva. Na tlačovej konferencii neboli poľskí predstavitelia.

Ešte v predvečer vydania novej verzie správy poľskí predstavitelia vyjadrili pochybnosti, či Moskva stihla v tak krátkom čase poľské výhrady zapracovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu